NRK Meny
Normal

Ukrainas president lover endringer

I et møte med religiøse ledere fredag skal Ukrainas president Viktor Janukovitsj ha lovet endringer i parlamentet og de omstridte anti-protestlovene.

Forhandlingsmøte i Ukraina

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj (andre til venstre) forhandlet i flere timer med de tre opposisjonslederne Oleh Tyanybok (høyre), Vitaly Klitsjko og Arseniy Yatsenyuk torsdag.

Foto: Mykhailo Markiv / AP

Ifølge nyhetsbyrået Interfax skal presidenten gjennomføre endringene i et ekstraordinært parlamentsmøte førskommende tirsdag.

I tillegg til omrokkeringer i regjeringa og vurdering av anti-demonstrasjonslovene, har Janukovitsj også lovet å gi amnesti til aktivister som er blitt fengslet i løpet av de siste dagenes demonstrasjoner.

Tilløp til bråk fredag kveld

Ett av opposisjonslederne krav under forhandlingene med presidenten, har vært at regjeringa til dagens statsminister Mykola Azarov må gå av etter to måneder med protester.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å stanse denne konflikten og volden, sa Janukovitsj, ifølge Reuters fredag.

De nye løftene er et resultat av forhandlinger presidenten har hatt med de tre opposisjonslederne torsdag.

Mange demonstranter ga tydelig beskjed om at resultatet fra møtet ikke var godt nok, og buet på opposisjonslederne da de informerte folkemengden om resultatet.

Fredag kveld kom det igjen meldinger om tilløp til bråk mellom demonstranter som har forskanset seg bak barrikader og politi. Ifølge Russia Today skal noen demonstranter ha kastet molotovcocktails og kinaputter mot politiet, men så langt skal ikke politiet ha grepet inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ukraina

Antiregimedemonstranter fylte gatene og barrikadene også fredag kveld.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Okkuperte regjeringsbygninger

Flere demonstranter er blitt drept, og 300 skadet da de to og en halv måned lange demonstrasjonene i Kiev brøt ut i voldelige slagsmål mellom demonstranter og politi onsdag.

De stort sett fredelige demonstrasjonene mot regimet startet i november da presidenten trakk seg ut av en avtale med EU til fordel for et økonomisk samarbeid med Russland.

Uroen tilspisset seg 16. januar da myndighetene innførte lover som gjorde det ulovlig å demonstrere.

Ifølge offisielle tall skal to personer ha blitt drept i gaterkampene som oppstod, mens demonstrantene hevder antallet drepte er fem personer.

De siste dagene har uroen spredt seg til andre ukrainske byer. Flere steder har demonstrantene okkupert lokale regjeringsbygninger.

Barrikade i Ukraina

Demonstrantene har bygd nye barrikader i Kievs gater. Også fredag kveld samlet tusenvis seg i gatene i protest.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt