Hopp til innhold

– Angriper demonstranter på sykehus

KIEV (NRK): Ukraina er inne i et avgjørende døgn, og opposisjonen har stilt ultimatum til president Viktor Janukovitsj om å gi etter for noen av opposisjonens krav. Nå angripes skadde demonstranter på sykehus.

Ukrainsk politi arresterer en demonstrant

De nye ukrainske lovene gir politiet ganske vide fullmakter.

Foto: Sergei Grits / Ap

På Majadanplassen synger tusenvis av demonstranter Ukrainas nasjonalsang og strofen «ennå har ikke Ukraina gått til grunne» jomer over den store plassen midt i sentrum av Kiev.

Ukraina er nå inne i et avgjørende døgn, mener landets opposisjonsledere. De venter på å få vite om president Viktor Janukovitsj gir etter for noen av deres krav om blant annet nyvalg.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Et krav som trolig ville løst hele den fastlåste situasjonen på fredelig vis.

– Raider sykehus

– I Ukraina hadde folk forventninger og et håp om at regjeringen ønsket dialog, men etter 16. januar skjønte alle at Janukovitsj ville gjøre landet om til et diktatur og en politistat, forteller norskukrainske Sofia Øyen til NRK.

Like før helgen innførte parlamentet nye lover som innskrenker ytringsfriheten, forsamlingsfriheten og organisasjonsfriheten i Ukraina.

– Det spesielle med disse lovene er at de gir politiet immunitet til å gjøre hva de vil, og angripe demonstranter uten at de straffes for det. Derfor ser vi at politiets raider helsestasjoner fordi det ligger sårede demonstranter der. Det er helt uakseptabelt og brudd på menneskerettighetene, sier Ane Tusvik Bonde regionalt ansvarlig for Øst-Europa i Human Rights House Network til NRK.

Webvid29 HD Verden (uten redundans)

Se direkte fra Kiev. Linjene er ustabile og bildene kan noen ganger gå i svart.

I løpet av de siste dagene har det kommet flere meldinger om at skadde demonstranter har blitt angrepet og bortført fra sykehus i den ukrainske hovedstaden.

På tirsdag fortalte aktivisten og journalisten Igor Lutsenko om hvordan 10 maskerte menn hadde tatt seg inn på sykehuset han var innlagt på og bortførte ham.

– I løpet av det siste døgnet har jeg tatt farvel med livet tre ganger, men jeg klarte å komme meg i sikkerhet til slutt, skrev han på sin Facebook siden.

Sammen med en annen aktivist ble de bortført fra sykehuset og kjørt til et skogholt i utkanten av Kiev der de i 15 timer ble mishandlet og utsatt for «henrettelser». Før kidnapperne forsvant og overlot de to til seg selv i skogen.

50.000 i gatene

Vitalij Klitsjko

VIL ANGRIPE: – Vi går til angrep i morgen (torsdag) dersom ikke Janukovitsj gjør innrømmelser, tordnet opposisjonsleder og tidligere bokser Vitalij Klitsjko onsdag kveld.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / Afp

I natt kom det nye meldinger om sammenstøt i den ukrainske hovedstaden, men det var uklart hvor omfattende de var.

Opposisjonsleder og tidligere bokser Vitalij Klitsjko har varslet at demonstrantene «går til angrep» hvis ikke Janukovitsj gjør innrømmelser i dag.

Han får støtte fra tidligere økonomiminister Arsenij Jatsenjuk.

– Jeg vil ikke leve i skam. I morgen vil vi gå framover sammen. Kommer det et skudd i pannen, får det så være, sa Jatsenjuk etter et møte med presidenten onsdag.

Sent på kvelden var det rundt 50.000 mennesker i gatene i hovedstaden, og mange ropte at Janukovitsj må gå av. De prøvde å forsterke barrikadene på Uavhengighetsplassen i sentrum med sandsekker fylt med snø. Stadig flere bildekk ble kastet inn i store bål.

Og i morgentimene i dag er fremdeles tusenvis av demonstranter på plass.

Steinfeld om Ukraina

NRK rapporterer direkte fra Kiev.

– Går til angrep

I en ny artikkel i avisa Bild skriver Klitsjko at presidenten har ansvaret for at volden i byen har forverret seg kraftig. Onsdag ble fem aktivister rapportert drept, og opposisjonsledere har gjort det klart at det neste døgnet vil bli avgjørende.

– Vi går til angrep i morgen dersom ikke Janukovitsj gjør innrømmelser, tordnet opposisjonsleder og tidligere bokser Vitalij Klitsjko onsdag kveld.

Han talte til titusener av demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev etter et tre timer langt møte med presidenten som ikke førte til stort.

Opposisjonen stiller først og fremst krav om nyvalg i Ukraina.

Den langvarige uroen krevde sine første ofre onsdag da minst fem aktivister ble rapportert drept og om lag 300 såret i sammenstøt med politiet. Ifølge avisa Ukrainska Pravda er fire av de fem som er funnet drept, blitt skutt. Minst én av dem falt som offer for politiets skarpskyttere, opplyser meddemonstranter.

Holder regimet ansvarlig

Klitsjko anklager myndighetene for å være ansvarlig for drapene.

– I dag skyter regjeringen på sitt eget folk som svar på kravene fra befolkningen. For det finnes det ingen unnskyldninger, sier han.

– Situasjonen er ekstremt alvorlig, fastslår Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Han holder regimet i Ukraina ansvarlig for den eskalerende uroen.

– Det er ingen tvil om at ansvaret ligger hos regimet. De har et ansvar for å sette seg ned med opposisjonen, men jeg ser ikke noen tegn til at de gjør det, uttalte Bildt onsdag.

Samme dag reagerte flere land skarpt på voldsbruken. Polen kalte Ukrainas ambassadør inn på teppet, mens EU-kommisjonens president José Manuel Barroso advarte ukrainske myndigheter om at det vil få «følger» dersom ikke voldsbruken opphører.

Sanksjoner

Russland fordømte derimot det de kaller utenlandsk innblanding i ukrainske anliggender og anklaget opposisjonen for å bryte grunnloven.

Uroen onsdag startet om formiddagen med intense sammenstøt i Kiev. Demonstranter kastet brannbomber og steiner mot politiet som svarte med gummikuler og sjokkgranater.

Ukraina-kjenneren Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) frykter at situasjonen kan eskalere.

– Da kan det bli en betydelig voldsbruk, sier Bukkvoll til NTB.

Han påpeker samtidig at ytterligere maktbruk vil være kostbart.

– Dersom USA og EU svarer med sanksjoner, vil det ramme eliten som har plassert pengene sine i Vesten, sier han.

Foreløpig har bare USA truet med slike straffetiltak.

Lovløs

Demonstrasjonene mot Janukovitsj har pågått siden november, da presidenten overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og i stedet vendte seg mot Russland.

Etter hvert har de utviklet seg til en kamp mot korrupsjon og mot en stat som aktivistene omtaler som «lovløs» på grunn av de nye og svært strenge lovene mot demonstrasjoner.

Ikke siden oransjerevolusjonen for ti år siden har situasjonen vært like anspent i Ukraina, og mange spør seg nå om en ny revolusjon er på gang. Men omveltningen i 2004 var fredelig, og ikke en eneste vindusrute ble knust.

Onsdag forsøkte en av lederne for oransjerevolusjonen, Jurij Lutsjenko, å få opprørspolitiet til å endre side.

– Dere beskytter gjengen som har ranet dette landet. Dere pleide å være landets stolthet, men nå er det mafiaen som står bak dere, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt