Hopp til innhold

James (55) fikk verdens første skalletransplantasjon

James Boysen hadde fått deler av hodet ødelagt av kreft, men fikk hjelp av legene.

Skalletransplantasjon

FIN FORM: James Boysen var i fin form etter operasjonen. Her blir han intervjuet Houston Methodist Hospital, vel to uker etter inngrepet.

Foto: Pat Sullivan / Ap

55 år gamle Boysen ble diagnostisert med kreft i 2006. Kreften, som blant annet satt i musklene i hodebunnen, forsvant etter omfattende behandling, men dessverre for James ble også store deler av muskelvevet i hodet ødelagt.

Nå har dataprogrammereren fra Texas fått et nytt 25 ganger 25 centimeter stort «topplokk», etter en 15 timer lang operasjon i Houston.

Ifølge amerikanske medier skal det være første gang man har transplantert hele den øvre delen av en skalle fra et menneske til et annet.

– Får mer hår enn før

Skull Transplant James Boysen

FØRSTE GANG: Det skal være første gang man transplanterer toppen av en skalle fra et menneske til et annet.

Foto: Pat Sullivan / Ap

Boysen selv sier han er overrasket over hvor godt legene lyktes med å finne en donor som passet hans egen hudfarge hodefasong.

– Det er sjokkerende at de traff så godt. Jeg kommer til å ha mye mer hår enn da jeg var 21 år, sier Boysen, ifølge BBC.

– Jeg er forbløffet over hvor bra jeg føler meg. Jeg er evig takknemlig over å få en sjanse til når det gjelder å være med menneskene jeg er glad i.

Ifølge Boysen har han allerede følelelse i den nye hodebunnen, etter operasjonen som ble gjennomført for drøyt to uker siden.

– Det sjokkerte legen. Han gjorde en test i går, og jeg sa «au, jeg kan føle det». Da hoppet han tilbake, sier Boysen.

Nyre avvist

Leger har flere ganger tidligere utført lignende operasjoner, men da ved å bruke kunstige implantater eller mindre deler av menneskeskaller. Vanligvis ville det også ha vært mest aktuelt å gi Boysen en ny skalle ved hjelp av en hudtransplantasjon, metalldeler eller 3D-printing.

Men en tidligere nyreoperasjon gjorde at 55-åringen var immun mot flere av de smertedempende legemidlene som skulle ha blitt brukt. Den nye nyren hadde også avvist Boysens kropp, og måtte byttes ut. Allerede for fire år siden så doktor Jesse Selber derfor sjansen til å «slå to fluer i en smekk».

– Verktøy til å lage klokke

– Da jeg først møtte Jim, så jeg en sammenheng mellom det at han trengte en ny nyre og bukspyttkjertel, og det at en skalletransplantasjon kunne beskyttes av de samme medikamentene han ville få da, sier Selber.

Han sier det var en unik klinisk situasjon, som gjorde det mulig å gjennomføre transplantasjonen.

– Dette ble gjort ved å bruke et mikroskop, som gjorde det mulig å sy sting som er halvparten så tykke som et menneskehår, ved hjelp av verktøy man bruke til å lage en fin sveitsisk klokke, sier doktor Michael Klebuc.

SISTE NYTT

Siste nytt