Svenskene frykter ny «lasermann»

Frykten sprer seg nå i Malmø etter at flere fargede personer har blitt skutt i ryggen. Samme våpen har vært i brukt i flere av episodene.

Mann skutt i Malmø

Svensk politi leter etter spor etter at en mann ble skutt i ryggen ved en bussholdeplass. Politiet tror gjerningsmannen velger sine ofre blant byens innvandrerbefolkning.

Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Kriminalkommissarie Per Lidehäll i Skåne ser flere fellestrekk mellom skyteepisodene.

Tirsdag kveld ble en mann skutt i ryggen da han ventet på bussen. Politiet tror nå gjerningsmannen er på jakt etter innvandrere.

I løpet av få timer ble tre personer skutt ulike steder i Malmø tirsdag. Svensk politi ser en sammenheng mellom 10–15 uoppklarte skyteepisoder i Malmö.

– De to siste skytingene er nøyaktig like: Fargede menn er skutt bakfra på bussholdeplasser, sa politiets talsmann J-B Cederholm onsdag, ifølge NTB.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Angriper innvandrere

Skyteepisodene har vært spredt over hele Malmö, og ingen av ofrene har hatt noen kjent trussel mot seg. De har alle stilt seg uforstående til hvorfor det plutselig og uten forklaring er åpnet ild mot dem.

– En teori er at en gjerningsmann, eller flere, angriper personer med innvandrerbakgrunn, sier Cederholm.

– Om det er motivet, tør vi ikke ha noen formening om. Vi jobber ut fra ulike teorier, men en av dem er at gjerningsmannen sikter seg inn på menn med innvandrerbakgrunn.

Samme våpen

I Malmø er mange redde for å gå ut. SVT har snakket med folk som bor i området hvor mannen som ble skutt i ryggen mens han ventet på en buss.

– Det kjennes litt utrygt å gå ut om kvelden. Det kan jo skje hvem som helst, sier Drilon Zeka til SVT.

– Det kunne vært meg som satt på bussholdeplassen, og som ble skutt i ryggen, sier han.

Et annet fellestrekk er at skyteepisodene skjer etter mørkets frembrudd. Og onsdag kveld ble det klart at de ballistiske undersøkelsene støtter opp om teorien at samme person står bak skuddene, skriver NTB.

– Det finnes en konkret kobling mellom noen av tilfellene gjennom at det er brukt samme våpen, sier Börje Sjöholm i det svenske politiet til SVT.

Frykter lovløse tilstander

Eksperter i Sverige tror flere kommer til å bli skutt. De sier det er avgjørende at politiet får tatt gjerningsmannen, eller gjerningsmennene, blir tatt så fort som mulig.

– Skyteepisodene vil fortsette til gjerningsmennene er tatt, sier den tidligere sjefen for rikspolitiet i Sverige, Tommy Lindström, og nå ekspertkommentator i "Etterlyst", ifølge Expressen.

Ekspertene frykter at folk i Malmø vil bevæpne seg.

– Hvis ikke politiet klarer å få slutt på dette, så kan det hende at folk vil begynne å bære våpen, sier Sven-Erik Alhem til Expressen.

Han sier det er en farlig utvikling, og frykter lovløse tilstander i byen.

Lasermannen

Politiet setter nå tilfellene i sammenheng med skyteepisodene som fant sted mellom agust 1991 og januar 1992, da en mann skjøt totalt elleve mennesker ved flere steder i Stockholm og Uppsala. En person døde av skadene, mens flere fikk livsvarige men av skuddene.

Det eneste disse ofrene hadde til felles var at de hadde mørkt hår eller mørk hudfarge.

Etter seks måneder arresterte politiet John Ausonius, som senere ble dømt for ett mord, ni mordforsøk og ni grove ran. Ausonius fikk tilnavnet «lasermannen» fordi han var bevæpnet med et gevær med lasersikte.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.