Jakter etter angivelig nazi-gull

Skattejegere i Polen tror de er på sporet av et myteomspunnet tog fra andre verdenskrig. Det er imidlertid tvil om toget i det hele tatt finnes.

Nå forsøker politiet å finne ut om det stemmer. De to finnerne, en polakk og en tysker, har sendt myndighetene to brev om funnet.

MYSTERIUM: Skattejegere i den polske byen Walrbrzych har nok en gang gått i gang med å grave etter nazitoget som skal være fylt med gull. Eksperter mener det ikke finnes tilstrekkelige bevis for at toget finnes.

Siden andre verdenskrig har ryktene svirret rundt et tog fylt med gods og gull som ble gjemt i en underjordisk tunnel av nazistene.

Nå har elektromagnetisk stråling fra en radar gitt tegn som tyder på at toget kan befinne seg i undergrunnen utenfor byen Walrbrzych.

Historien om det sagnomsuste toget ble blåst til liv igjen i fjor, da en tysker som var med å gjemme toget under andre verdenskrig fortalte om skjulestedet på sitt dødsleie. Avsløringen førte til at polske myndigheter igangsatte omfattende undersøkelser ved toglinjene utenfor Walbrzych.

Nå er gravearbeidet igjen i gangsatt, skriver BBC. Skattejegere mener det finnes sterke bevis på at toget ligger begravd under bakken.

Bevisene er imidlertid omdsikutert.

Skattejegere leter etter nazitog i Polen

PÅ JAKT: TV-reportere dokumenterer graveprosessen ved jernbanelinjene i Walrbrzych.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Hundre tonn gull

Historikere har aldri klart å finne ut om toget faktisk eksisterte. Likevel finnes det bevis på at krigsfanger gravde en tunnel utenfor Walbrzych mellom 1943 og 1945.

Ifølge historiene som har gått i lokalmiljøet, skal toget ha vært lastet med krigsbytte og var derfor pansret. Hundre tonn gull, sekker med edelstener og uerstattelige kulturgjenstanderer er nevnt.

Tunnelen skal være en del av det hemmelige, underjordiske systemet «Riese» som tyskerne konstruerte i området da krigslykken snudde.

Enkelte eksperter mener imidlertid at dokumentasjonen er mangelfull. To polske professorer har sagt at signalene fra radaren ikke gir tilstrekkelige bevis på at toget ligger under jernbanelinjene.

Men skattejegerne har troen på at gulltoget finnes. De mener toget gjemmer seg bak en underjordisk gang som er murt igjen.

En mann går i undergrunnen der et nazitog skal befinne seg

LANGE GANGER: Tyskere bygde flere underjordiske ganger under andre verdenskrig. Her står en mann i en gang i nærheten av slottet Ksiaz, der det hevdes at toget kan befinne seg.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

Hemmeligholdt mysterium

Den teorien deler også den pensjonerte gruvearbeideren Tadeusz Slowikowski, som har kjempet halve livet for å overbevise polske myndigheter om at toget fortsatt finnes.

Ifølge Daily Mail fikk Slowikowski vite om toghemmeligheten i 1950 av en tysk soldat som hevder han hadde vært med å bygge den underjordiske gangen. Men fordi tyskeren visste om denne og kjente til stedet der toget befant seg, ble han forsøkt drept, hevder Slowikowski.

Samme skjebne skal ha rammet en familie som bodde i nærheten av tunnelen. De skal ha blitt skutt ned ved krigens slutt i 1945.

– Den som drepte dem ønsket at de skulle tie om hva de visste. Ingenting har blitt bygget der siden, sier 85-åringen.

Han forteller at «mystiske mennesker» ber ham holde seg unna å fortelle historien, men gir ikke opp kampen om å finne toget.

I mellomtiden har skattejegere gått i gang med gravingen på egenhånd. Om de finner skattene, vil de kreve ti prosent finnerlønn av den polske staten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt