Hopp til innhold

Italia blir oransje – trolig nye regler natt til mandag

Italia skifter farge fra grønt til oransje hos det europeiske smittevernbyrået (ECDC), og greske feriefavoritter blir mørkerøde. Det betyr trolig nye regler for reisende til Norge fra natt til mandag.

Smittekartet til ECDC 29.7.2021

ENDREDE FARGER: Slik ser kartet til ECDC ut. Selv om enkelte deler av Italia her er grønt, vil Italia i sin helhet være oransje når FHI kommer med sitt kart fredag.

Italia går fra grønt til oransje, viser de ferske tallene fra ECDC. Det samme gjør Island.

Det innebærer karantene ved innreise til Norge.

Italia har 77 tilfeller per 100.000 de siste 14 dagene. Island har 172 per 100.000.

Greske øyer mørkerøde

På ECDCs kart er 13 greske øyer mørkerøde, inkludert populære feriedestinasjoner som Mykonos, Santorini og Rhodos, melder Reuters.

Østerrike har 51 tilfeller per 100.000, og er over grensen på 50. Men siden smitteraten blant de mange testede er lav, er grensen annerledes. Les mer om dette lenger ned i saken.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Østerrike også ville bli oransje.

Regjeringen oppdaterer reglene for innreise til Norge i morgen, fredag. De nye reglene vil da gjelde fra midnatt, natt til mandag.

Land som kommer inn under strengere restriksjoner oppdateres hver uke, mens land som får lettelser oppdateres annenhver uke.

Les mer om hva fargekodene betyr i faktaboksen.

Sverige

På ECDCs kart torsdag er hele Sverige bortsett fra Stockholmsregionen grønt.

Danmark

Københavnområdet er fortsatt rødt. I tillegg har Midtjylland gått fra gult til rødt hos ECDC.

Finland

Større deler av Sør-Finland er farget oransje.

Unntak

Dersom du er fullvaksinert, må du ikke i karantene i det hele tatt.

Dersom du har status som beskyttet, kan du avtjene karantenetiden på et egnet sted. (for eksempel om du har fått én vaksinedose).

Mindreårige må heller ikke avtjene karantenetiden på karantenehotell.

Her kan du lese mer informasjon fra myndighetene om fritak fra karantenehotell og om hvem som regnes som beskyttet.

Her er reglene som gjelder fram til mandag.

Grenser

Grensene for å miste den grønne fargen er koblet til hvor mange smittede landene har registrert de siste fjorten dagene. Dette tallet blir fordelt på befolkning. Konkret er det antall smittede de siste to ukene per hundre tusen innbyggere.

Én grense går ved 50 smittede. En annen grense går ved 75 smittede. Grunnen til at det er to grenser er fordi andelen positive prøver også er med i vurderingen.

Dersom det i løpet av de siste to ukene i gjennomsnitt er mellom én og 4 prosent av prøvene som kommer tilbake positive, så er et land grønt inntil det når 50 smittetilfeller.

Dersom gjennomsnittet av prøvene de siste fjorten dagene er under én prosent, så ryker ikke grønnfargen før antall smittede har nådd 75.

SISTE NYTT

Siste nytt