Israel utlyser nyvalg i september

Den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt å oppløse seg selv og utskrive nyvalg.

Benjamin Netanyahu

NEDERLAG: Statsminister Benjamin Netanyahu har siden april jobbet med å danne regjering, men siden han ikke har lyktes innen fristen, er det blitt utskrevet nyvalg i Israel.

Foto: Sebastian Scheiner / AP

«Skam deg» ropte opposisjonspolitikere i Knesset etter at det ble klart at statsministeren ikke klarte å samle en koalisjonsregjering før fristens utløp onsdag kveld. Det skjer halvannen måned etter at hans parti Likud fikk flest stemmer.

Nasjonalforsamlingen, Knesset, vedtok derfor å oppløse seg selv og utskrive nyvalg, et forslag som fikk 74 mot 45 stemmer. Valget skal holdes 17. september.

Netanyahu går ut mot visestatsminister Avigdor Lieberman, og mener han har skylden for at det nå blir et nytt valg. Lieberman har stilt som ultimatum at også ultraortodokse jøder skal avtjene verneplikt.

De har til nå vært fritatt for det, og Netanyahu har ikke villet gi etter, ettersom han er avhengig av støtte fra de ultraortodokse partiene.

– For noen uker siden bestemte Israel at jeg skulle være statsministeren og at Likud skulle lede en høyreregjering. Lieberman har misledet sine velgere. Med hvert krav som ble møtt, kom han med et nytt, sa han etter at det ble klart at det blir nyvalg, sier Netanyahu.

Netanyahu skrev ut nyvalg etter at Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu forlot regjeringskoalisjonen i november i fjor. Det ble gjennomført 9. april i år.

SISTE NYTT

Siste nytt