Hopp til innhold

Israel ute av Gazastripen

Israelske tropper er nå helt ute av Gazastripen.

Bilde fra Gaza by
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Det opplyser en talsmann for den israelske hæren.

- De siste soldatene har forlatt Gazastripen. De er stasjonert utenfor Gaza og er forberedt uansett hva som skjer, sa
talsmannen.

Tilbaketrekningen ble fullført tre dager etter at Hamas og Israel erklærte ensidige våpenhviler.

Hamas hadde et krav i forbindelse med sin våpenhvile om at de israelske soldatene måtte være ute av Gazastripen i løpet av en uke, og tilbaketrekningen er også godt innenfor den fristen.

Video: Soldatene blir stående utenfor grensen.

Video nsps_upload_2009_1_21_11_45_27_3028.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


Israel holdt også signalene om å være ute når USA fikk ny president. De fleste israelske soldatene ble trukket ut før innsettelsen av Barack Obama.

Analytikere har beskrevet dette som et forsøk på å få en god start på en ny epoke i alliansen mellom Israel og USA.

Det knytter seg stor spenning til hvilken Midtøsten- og Israel politikk den nye presidenten vil føre. Selv har han vært kritisk til Israel og med klarere støtte til palestinerne enn mange andre amerikanske politikere, men modererte seg i løpet av valgkampen.

Visepresident og mangeårig formann i Senatets utenrikskomité Joe Biden og påtroppende utenriksminister Hillary Clinton har hatt et mer tradisjonelt amerikansk synspunkt. Størst usikkerhet knytter det seg til hvilken innflytelse stabssjef Ramh Emanuel får på regjeringens politikk. Han er amerikansk jøde, med sterke bånd til Israel og har dobbelt statsborgerskap.

Les: «Rahmbo» har takket ja

Dreven fredsmegler

Et første signal om hva Obama vil, kom i går da det ble kjent at tidligere senator George Mitchell trolig blir ny Midtøsten-utsending for USA.

Obamas demokratiske forgjenger, Bill Clinton, satte Mitchell i sin presidenttid til å lede en kommisjon som kom med forslag til tiltak for å redusere volden mellom israelere og palestinere.

I sluttrapporten som kommisjonen la fram i 2001, oppfordret den Israel til å stanse utbyggingen av bosettinger i de palestinske områdene og å stanse skytingen mot ubevæpnede demonstranter. Kommisjonen ba også palestinerne stanse terroristangrep.

Les: George Mitchell til Midtøsten

Positive ledere

Arabiske ledere, som er samlet i Kuwait til økonomisk konferanse, øyner nå håp om en ny politikk i Midtøsten og spørsmålet om palestinernes sak sto sentral i gratulasjonene til den nye presidenten.

Les: Obama: USA har valgt håp over frykt

Arabiske ledere samlet i Kuwait, Hosni Mubarak, kong Abdullah i Saudi-Arabia,

Med Hosni Mubarak og kong Abdullah av Saudi-Arabia i spissen, uttrykker håp om tilnærming.

Foto: AMEERI DIWAN / AP

– Vi ønsker å samarbeide i en rekke saker i Midtøsten, men særlig skiller det palestinske spørsmålet seg ut. Det er nøkkelen til å løse resten av problemene i regionen, understreket Egypts president Hosni Mubarak.

Den tunisiske presidenten Zain al-Abidine ben Ali uttrykte også håp om fred i sin hilsen.

– Jeg er sikker på at det ikke vil stå på innsatsen fra din side når det gjelder å bringe fred og stabilitet til Midtøsten, sa ben Ali.

Kong Mohammed VI av Marokko understreket behovet for å sette en stopper for det palestinske folks tragedie.

– Det palestinske folk må få retten til å opprette sin egen stat, sa den marokkanske kongen.

Saudi-Arabia ville ikke uttale seg offentlig om innsettelsen av Obama, men anonyme kilder uttrykte håp om at Obama kan få på plass en permanent fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

Sjokkert FN-sjef

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var den første internasjonale lederen som besøkte det palestinske området. Han var i går rystet over forholdene som møtte ham.

- Jeg har bare sett en brøkdel av ødeleggelsene. Dette er sjokkerende og urovekkende. Dette er hjerteskjærende, sa en tydelig berørt generalsekretær.

Les: Sjokkert Ban Ki-moon på Gaza

SISTE NYTT

Siste nytt