Israel har startet militær operasjon på grensen til Libanon

Det israelske forsvaret bekrefter at de startet en operasjon natt til tirsdag i grenseområdet til Libanon. Målet med operasjonen skal være å ødelegge tunneler som går inn i israelsk territorium.

Video fra det israelske forsvaret skal viser ødeleggelse av tunneler som går under grensen fra Libanon

TUNGT UTSTYR VED GRENSEN: En video det israelske forsvaret har gitt ut viser utstyr som ble tatt i bruk ved grensen til Libanon i natt for å ødelegge tunneler som skal gå inn i Israel fra Libanon.

Israel mener den væpnede grupperingen Hizbollah i to år har gravd tunneler under grensen, skriver avisen Haaretz.

Målet med å bygge tunneler skal være å forberede et væpnet angrep mot Israel, sier talsperson for den israelske hæren Jonathan Conricus til AP.

Sent i mandag kveld startet det israelske forsvaret en operasjon som skal ha som formål å nøytralisere disse tunnelene. De har kalt operasjonen for «Det nordlige skjoldet» (Operation Northern Shield).

Operasjonen foregår bare på den israelske siden av grensen, sier det israelske forsvaret. Det skriver AP.

Utstyr ved grensen til Libanon

GRAVER VED GRENSEN: Dette bildet ble tatt i dag tidlig, og viser tungt graveutstyr ved grensen til Libanon.

Foto: JALAA MAREY / AFP

Orienterte USA

– Vi tok beslutningen om å handle for flere uker siden, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag ettermiddag.

Han la til at operasjonen vil fortsette så lenge Israel mener det er nødvendig.

Det israelske forsvaret har sendt forsterkninger til den nordlige grensen i forbindelse med operasjonen.

Den militære operasjonen ble startet få timer etter at den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu snakket med den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo i Brussel.

– Vi skal diskutere steg vi planlegger å ta for å stoppe aggresjonen fra Iran og deres støttespillere i nord, fortalte Netanyahu før han dro. Det skriver AFP.

Leder i Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, holder tale

MEKTIG I LIBANON: Sayyed Hassan Nasrallah leder en godt organisert gruppering i Libanon. Med støtte fra Iran har Hizbollah bygd opp en stor væpnet styrke som er utenfor de libanesiske myndigheters kontroll.

Foto: AZIZ TAHER / Reuters

Beskylder Iran

– At Hizbollah har tunneler som går inn i Israel er et klart bevis på at den israelske suverenitet er brutt, sier talsperson i det israelske forsvaret, Ronen Manelis til Haaretz.

– Vi har ugjendrivelige bevis på at den libanesiske regjeringen ikke har kontroll over sin grense. Iranske penger er overalt rundt disse tunnelene, sier Manelis.

Han mener situasjonen skader Libanon og landets folk.

Israelske soldater på grensen til Libanon

STORE STYRKER: Dette bildet fra juni i år viser israelske soldater på grensen til Libanon. Nå har styrkene blitt forsterket i forbindelse med den pågående operasjonen.

Foto: Mohammed Zaatari / AP

Tunnelene skal ikke ha blitt bygd ferdig, opplyser det israelske forsvaret.

– Vi har god kontroll på denne situasjonen. Folk i den nordlige delen av landet er ikke under fare, og bør fortsette sine liv som vanlig, sier Manelis.

Det israelske forsvaret opplyser ikke om hvor mange tunneler det er som går inn i Israel, eller hvor lenge operasjonen er planlagt å vare. Israelsk media skriver at operasjonen kan vare i noen uker.

Det israelske forsvaret la ut i morgentimene på Twitter en propagandevideo om operasjonen.

Laster Twitter-innhold

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt