IS lover hevn etter bombing

Et medlem av IS sier de vil svare på angrepene mot den militante gruppens posisjoner i Syria. Vedkommende anklager Saudi-Arabia for å ha latt dem skje.

IS-krigere i Raqqa i Syria

IS-krigere avbildet i den syriske byen Raqqa 14. januar i år, hvor de har hatt sitt antatte hovedkvarter.

Foto: Uncredited / Ap

– Disse angrepene vil bli besvart. Sønnene til Saoul er de som bør anklages. Det skjedde på grunn av dem, sier IS-medlemmet til nyhetsbyrået Reuters.

Saoul er et nedsettende navn på den saudiarabiske kongefamilien.

Flere av USAs allierte i Midtøsten deltok under angrepene natt til i dag, tirsdag. Over 30 stillinger til den sunnimuslimske ekstremistgruppen i Syria ble bombet.

Krigsfly fra Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar deltok i aksjonen, ifølge det amerikanske militæret. Ingen vestlige land skal ha vært involvert, i motsetning til angrepene på IS-mål i Irak.

Luftangrepene ble iverksatt fra krigsskip i internasjonalt farvann, nærmere bestemt Rødehavet og Persiabukta.

IS-målene lå i hovedsak i Deir al-Zor, provinsen som ligger øst mot grensen til Irak, og i Al Raqqa, provinsen i nord som grenser mot Tyrkia. Den militante opprørsgruppen har sitt antatte hovedkvarter i byen med samme navn, Raqqa.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet ble treningsleire, flere hovedkvarter, kommando- og kontrollsentre, lagre, et finanssenter, lastebiler og kjøretøy utstyrt med våpen ødelagt under luftangrepene.

Skulle avverge angrep mot USA og Vesten

I en uttalelse fra Pentagon heter det at man gikk til aksjon i natt for å avverge et umiddelbart forestående angrep mot USA og vestlige interesser. Angrepet skulle gjennomføres av et nettverk av erfarne Al Qaida-veteraner, som har etablert en base i Syria.

Uttalelsen peker direkte på en gruppe som kaller seg Khorasan og som består av Al Qaida-veteraner. Den er ifølge det amerikanske forsvaret kjent for å rekruttere vestlige borgere for å utføre angrep i Vesten.

På sitt tilholdssted skal de ha planlagt angrep og utviklet og testet ulike sprengmekanismer, i henhold til uttalelsen fra Pentagon.

Også stillingene til Al Nusrah-fronten, som har erklært seg som Al Qaidas fløy i Syria, ble inkludert i nattens bombeaksjon. Disse angrepene fant sted i provinsene Idlib og Aleppo i nord.

Rundt 20 IS-krigere og 30 medlemmer av Nusrafronten skal ha blitt drept under luftangrepene, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights til internasjonale nyhetsbyråer. Gruppen er kjent for å ha gode kilder på bakken i Syria. Også åtte sivile, blant dem tre barn, skal ha mistet livet.

Syria visste om angrepet

USA har sagt nei til å samarbeide med det syriske regimet og president Bashar al-Assad i bekjempelsen av IS, fordi man mener at regimets svar på folkets krav om større frihet og demokratiske reformer er årsaken til at Syria nå er i full borgerkrig, og at flere militante islamistgrupper har fått fotfeste i landet.

Men ifølge den syriske statlige tv-kanalen ble regimet likevel varslet om nattens bombetokt, noen få timer før det startet. Beskjeden skal ha blitt formidlet skriftlig gjennom den irakiske utenriksministeren.

Irak og Syria har ifølge det syriske utenriksdepartementet nå nær kontakt om kampen mot IS, hvis fremgang truer begge land.

De syriske styrkene vil på egenhånd fortsette kampen mot IS, blant annet i Deir al-Zor og Al Raqqa, heter det videre i uttalelsen fra syrisk UD. Men de er også åpne for internasjonalt samarbeide.

En FN-ekspert oppfordret nylig moderate opprørere og Assad-regimet til å inngå et kompromiss slik at de kan stå sammen i kampen mot de ytterliggående islamistene i IS. Forslaget er avvist av begge parter.

USA på sin side har varslet opplæring og utstyr til moderate opprørere som kjemper mot Assad-regimet.

Den syriske politiske eksilopposisjonen er positive til angrepene mot IS og Al Nusrah-fronten, og mener dette vil styrke dem i deres kamp mot regimet.

Russland derimot, som er Assad-regimets nærmeste støttespiller, mener de amerikanskledede angrepene er med på å destabilisere situasjonen i Syria.

De er spesielt kritiske til at angrepene fant sted uten forhåndsgodkjennelse fra den syriske regjeringen, og er dermed mer kritiske til luftangrepene enn Assad-regimet selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt