Iranske kvinner kaster sjalet på Facebook

Tusenvis av iranske kvinner gjennomfører nå en aksjon på Facebook der de legger ut bilder av seg selv, tatt på offentlige steder, der de ikke har på seg det obligatoriske sjalet, hijaben.

Masih Alinejad

Bildet som startet aksjonen: Journalisten Masih Alinejad la ut dette bildet av seg selv og startet en Facebook-side som har fått over en kvart millioner følgere.

Iransk kvinne uten sjal

«Mine øyeblikk i frihet har alltid vært fulle av frykt», skriver kvinnen som har lagt ut dette bildet.

Foto: Privat/Facebook
Kvinne uten sjal

«Det er overhodet ikke enkelt å bli kalt for hore kun fordi du ikke bruker hijab! Og så til og med bli slått og gitt husarrest.» Det skriver den iranske kvinnen som har lagt ut dette bildet på Facebook.

Foto: Privat/Facebook

Facebook-siden Stealthy Freedoms of Iranian Women ble startet opp for under en måned siden av den iranske journalisten Masih Alinejad.

Hun tok et bilde av seg selv mens hun kjørte bil uten hijab i Iran og la det ut på sin egen Facebook-sidemed teksten: «Dette er min lille frihet i smug, hvordan er din lille frihet i smug?»

Masih Alinejad forteller at bare på noen dager ble flere hundre bilde sent til henne.

På et av bildene kan man se en kvinne uten hijab som står ved et skilt utenfor ayatolla Makarem Shirazis kontor mens hun viser seierstegn, skriver SR.

Det var når hun så det bildet at Masih Alinejad bestemte seg for å vise kvinners kamp for frihet til hele verden ved å opprette en side på Facebook.

– Å snike seg rundt er så innarbeidet i iranske kvinners hverdag. Vi er vant til å snike oss med våre liv i det offentlige rommet. Disse kvinnene som sender sine bilder til meg, vises aldri i det offentlige rom, sier Masih Alinejad.

Kommer fra hele Iran

På bare noen få uker har antall medlemmer av Facebook-gruppen vokst til over 260.000. Bildene fortsetter å strømme inn fra hele Iran.

– Det er ikke bare overklassekvinner fra Nord-Teheran som protesterer. Jeg får mange bilder fra hele Iran, flest fra kyststedene i nord, men også fra religiøse byer som Qom og Mashad, sier Alinejad.

Journalisten forteller at hun er nøye med å undersøke at bildene er ekte og at hun ikke offentliggjør navnene på dem som har sendt inn bildene.

– Jeg vil være sikker på identiteten til de på bildene og det er jeg før jeg publiserer dem, så jeg vet at det er kvinner fra hele Iran og fra alle samfunnslag som deltar i kampanjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iransk kvinne uten sjal

«Jeg håper dagen vil komme da alle kvinner i landet kan smake på friheten med både kropp og sjel», har kvinnen som har delt dette bildet skrevet.

Foto: Privat/Facebook

Flyktet til London

Iransk kvinne uten sjal

«Hijab har aldri vært mitt valg», skriver den iranske kvinnen som har delt dette bildet.

Foto: Privat/Facebook

37 år gamle Alinejad kommer fra Ghomikola, en liten landsby i Nord-Iran.

Hun forteller at hijaben var en vanlig del av livet hennes frem til hun flyktet fra landet i 2009.

– I 30 år bar jeg hijaben foran faren min. Det tok tid for meg å bli i stand til å stå frem og si til folk at jeg foretrekker å gå uten hijab, at jeg vil være meg selv, sier hun til Guardian.

Masih Alinejad selv flyktet fra Iran for fem år siden etter protestene som fulgte etter det forrige presidentvalget.

I dag bor og jobber hun i London, blant annet i et satirisk TV-program på Voice of Americas persiske avdeling.

Har skapt sterke reaksjoner

Bildene har ført til sterke reaksjoner blant konservative krefter i Iran.

Nyhetsbyrået Fars News skriver at Vesten har startet en kampanje mot islam og imamen Kazem Sedighi sa under gårsdagens fredagsbønn i Teheran at kvinner noen steder har begynt å bryte loven etter oppfordringer fra vesten.

Masih Alinejad avviser bestemt at hun oppfordrer noen til å bryte loven.

– Jeg har aldri oppfordret noen til å bryte loven. Disse kvinnene, som er en stor gruppe i samfunnet, har blitt neglisjert i årevis. Nå har de funnet seg en trygg plattform å vise seg på, sier Masih Alinejad.

SISTE NYTT

Siste nytt