Hopp til innhold

Iransk satelitt-student kastet ut

Politiets sikkerhetstjeneste grep inn da en 36 år gammel iraner skulle ta fatt på studiene i Narvik.

Iransk student utvist av Norge
Foto: Per Onsheim / NRK

Iraneren hadde allerede gjennomført et ettårig kurs i norsk språk, samfunn og kultur, og skulle etter planen ta fatt på en mastergrad i satelitteknologi ved Høgskolen i Narvik.

Men før han rakk å begynne på studiene, fikk skolen beskjed om at studenten hadde fått avslag på oppholdstillatelsen.

– Vi synes det er synd. Han var en flink student og kunne norsk. Vi tror han ville gjort det bra som student hos oss, sier rektor Arne Erik Holdø til NRK.

Fryktet misbruk av kunnskapen

Politiinspektør Jørn Presterudstuen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor NRK at de tok affære overfor den iranske studenten:

– Historien har vist at det ofte er tette bånd mellom et romfartsprogram og et missilprogram. Vi mener at kunnskapen han tilegner seg kan misbrukes til utvikling av missiler, sier Presterudstuen til NRK.

For litt over to uker siden forlot iranere og hans kone Norge, etter å ha fått 12 dager på seg til å forlate landet.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med iraneren.

Åpen informasjon

Rektor Holdø sier han ikke har noen forutsetninger for å mene noe om begrunnelsen for at Politiets sikkerhetstjeneste grep inn.

– Det er vanskelig for meg å kommentere deres utgangspunkt. Men det er skuffende at studenten har vært her ett år før han ble kastet ut. Både han og vi har brukt ressurser på dette, så det er uheldig for begger parter, sier Holdø.

Han understreker at undervisningen ved skolen ikke er hemmelig, og at alle kan tilegne seg informasjonen om faget:

– De fleste universiteter gir tilgang på pensumlistene av de forskjellige studietilbudene. Det man gjør på et universitet er ikke noe man skal hemmeligholde, snarere tvert i mot, sier Holdø som tror det finnes mange andre måter å tilegne seg informasjonen på enn å gå på høgskole eller universitet.

Pålegg fra FN

En tre år gammelt resolusjon fra FNs sikkerhetsråd forklarer hvorfor iraneren måtte reise hjem.

For i den pålegges Norge og verdensorganisasjonens øvrige medlemsland å være årvåkne og forhindre at iranere får opplæring og trening på områder som vil kunne ha betydning for Teherans omstridte atomprogram.

Resolusjonen sier også at iranere skal hindres i å skaffe seg enda mer kunnskap og kompetanse når det gjelder rakett-teknologi.

Iran utvikler i dag raketter med stadig større rekkevidde, og de kan over tid bli mulige bærere av atomvåpen.

PST har flere i søkelyset

Narvik-rektor Arne Erik Holdø sier at skolen ikke har noen rutiner for å bakgrunnssjekke studenter som vil begynne og studere hos ham.

– Vi ser kun på akademiske og språklige forhold. I prinsippet er vi åpen for studenter fra alle land, sier Holdø.

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste har systemer for å fange opp studenter som skal studere fag som kan misbrukes, og baserer seg på stikkprøver.

Dette er første gang Politiets sikkerhetstjeneste har stanset en utenlandsk student på dette grunnlaget. Men de vet at det finnes flere.

– Vi er kjent med at det finnes studenter som det kan knyttes bekymring til, sier Jørn Presterudstuen i PST og legger til:

– Det er viktig at Norge ikke framstår som et fristed for formidling av kunnskap som man ikke får i andre land. Per i dag er det fare for det.

SISTE NYTT

Siste nytt