NRK Meny
Normal

Iransk provokasjon i Hormuz-stredet

- Jeg kommer mot deg. Du vil eksplodere om få minutter, het det da et iransk skip truet et amerikansk  i Hormuz-stredet i helgen. Nå protesterer USA.

Gordon Johndroe, talsmann for Det hvite hus

Gordon Johndroe, en talsmann for Det hvite hus, kaller episoden en provokasjon.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Den truende meldingen kom fra ett av tre skip fra den iranske revolusjonsgarden.

De iranske skipene befant seg  i internasjonalt farvann i det smale Hormuz-stredet som forbinder oljetrafikken mellom Persiabukta og omverdenen.

Også fem amerikanske skip befant seg i stredet, som har stor strategisk betydning, melder den amerikanske TV-kanalen CNN.

Og CNN siterer anonyme kilder i Washington som sier at de iranske fartøyene bare var 200 meter unna de amerikanske marinefartøyene, og at de oppførte seg truende.

VIDEO: GROV TRUSSEL

VIDEO: ØKT SPENNING

 Nær ved å skyte

Etter radiomeldingen rettet de amerikanske marinefartøyene våpen mot iranerne og var svært nær ved å fyre av, sier kildene.

Situasjonen løste seg imidlertid da iranerne snudde og forlot de amerikanske skipene.

Det hvite hus kaller episoden en provokasjon og advarer Teheran mot å gjøre dette flere ganger.

- Vi oppfordrer iranerne til å avstå fra slike truende og provokative handlinger som kan føre til farlige situasjoner i framtiden, sier Gordon Johndroe, talsmann for Det hvite hus.

Og Sean  McCormack fra utenriksdepartementet forsikrer at USA vil konfrontere Iran med landets oppførsel hver gang det prøver å skade USA eller dets allierte i området.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt