Iran: Vi har arrestert 17 CIA-agenter

Iranske myndigheter har arrestert 17 personer som de anklager for å være agenter for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Angivelig CIA-rekruttering

- REKRUTTERT: Iranske medier har publisert en video av det som angivelig skal være en kvinnelig CIA-offiser som forsøker å rekruttere en iransk spion.

Foto: Skjermdump: Tasmin News

Statlig iransk TV har sitert etterretningsdepartementet i Iran på påstandene, melder Reuters.

Ifølge en tjenestemann i etterretningsdepartementet har noen av de pågrepne blitt dømt til døden.

– Byråene ødela et CIA-spionnettverk 18. juli. Noen ble dømt til døden og noen til lange fengselsstraffer, sa lederen for kontraspionasje i Irans etterretningsdepartement til journalister i Teheran, skriver AFP.

Navnet på kontraspionasje-sjefen ble ikke offentliggjort.

Viser frem bilder

I juni sa Iran at de hadde avslørt et CIA-ledet cyberspionasje-nettverk, men det er ikke klart om det dreier seg om det samme nettverket.

Arrestasjonene av de 17 skal ha skjedd over flere måneder.

Alle de arresterte skal være iranske statsborgere. Ifølge kontraspionasje-sjefen skal de ha blitt kontaktet av CIA de søkte om visum eller fornyelse av visum til USA.

– De identifiserte spionene har jobbet med følsomme og vitale områder innen privat sektor innen økonomi, kjernekraft, infrastruktur, militære og cyberområdet, heter det i en uttalelse fra etterretningsdepartementet som ble lest opp på TV i morges.

Ifølge iranske myndigheter skal de angivelige spionene ikke ha lykkes i oppdragene sine.

Iranske medier har offentliggjort et bilde som angivelig skal være av CIA-offiserer som har vært i kontakt med spioner i Iran.

En tv-dokumentar som ble vist på iransk fjernsyn mandag viser angivelig en amerikansk CIA-offiser som rekrutterer iranske agenter i De forente arabiske emirater.

Iranske medier har også publisert en rekke bilder av amerikanske diplomater som de hevder i realiteten har jobbet for CIA.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier til Reuters at han ikke kan kommentere saken, men sier at «Iran har en lang tradisjon for å lyve.»

Økt spenning

Forholdet mellom Iran og USA har blitt stadig mer anstrengt etter at sistnevnte trakk seg fra atomavtalen i fjor og gjeninnførte svært strenge sanksjoner mot Iran.

Iran har nylig begynt å øke graden av anriking av uran over det avtalen fastsatte, men sier at dette kjapt kan reverseres dersom de andre landene i avtalen kan bidra til at USAs sanksjoner blir omgjort.

I sommer har Iran anholdt flere utenlandske skip i Hormuzstredet. Så sent som fredag ble det svenskeide tankskipet «Stena Impero» tatt i arrest og ført til havnebyen Bandar Abbas.

Amerikanerne har økt sin militære tilstedeværelse i området, og før helgen opplyste president Donald Trump at de hadde skutt ned en iransk drone. Dette ble avvist fra iransk hold.

Den økte spenningen mellom de to landene har økt bekymringen om at Iran og USA kan gå til krig mot hverandre.

Iran og USA: 67 år med hat og mistenksomhet

President Donald Trump sier han vil bruke alle midler for å hindre at iranerne utvikler atomvåpen og har gjeninnført sanksjoner som ble opphevet under president Obama. Forholdet mellom de to landene har i generasjoner vært preget av hat og mistenksomhet.

 • 26. mai 1908
  Fant olje

  William Knox D’Arcy fant 26. mai 1908 olje i Maidan-i-Naftun i Iran. Det var det første oljefunnet i Midtøsten og førte til at Persia (senere Iran) skulle få en sentral plass i storpolitikken.

 • 15. august 1953
  USA-støttet statskupp

  Irans demokratisk valgte statsminister Mohammed Mossadegh ble styrtet i et militærkupp som var organisert av USA og Storbritannia. Kuppet ble satt i gang etter at Mossadegh to år tidligere hadde nasjonalisert Irans oljeforekomster.

  Mohammed Mossadegh i 1951
  Foto: UNCREDITED / AP
 • 12. oktober 1971
  Feiret 2500-årsjubileum

  Sjahen feriret Det persiske keiserdømmets 2500-årsdag med en ekstravagant fest i ruinene av Persepolis. Fra USA kom visepresident Spiro Agnew for å markere de to landenes nære forhold.

 • 16. januar 1979
  Sjahen flykter - Khomeini kommer

  Sjahen flyktet fra landet etter at det i flere måneder hadde vært stadig større demonstrasjoner mot regimet. Drøyt to uker senere vendte ayatollah Khomeini tilbake til Iran etter 15 år i eksil.

  1. februar 1979 landet Ayatollah Khomeini på flyplassen i Teheran fra eksil i Frankrike.
  Foto: GABRIEL DUVAL / AFP
 • 4. november 1979
  Okkuperer USAs ambassade

  En gruppe studenter okkuperer Den amerikanske ambassaden i Teheran. 66 amerikanske diplomater ble tatt til fange og holdt som gisler. Først etter 444 dager og etter at Ronald Reagan hadde erstattet Jimmy Carter, ble gislene satt fri.

 • 22. september 1980
  Irak angriper Iran

  Styrker fra Irak under Saddam Hussein til angrep på Iran. Krigen varer i åtte år og var en av de blodigste i det 20. århundre. Under krigen brukte irakiske styrker nervegass. Nedgraderte dokumenter har vist at USA hjalp Irak med gassangrepene.

  Iransk kvinne med bilde av sin døde sønn
  Foto: Hasan Sarbakhshian / AP
 • 3. juli 1988
  Passasjerfly skutt ned

  En Airbus A300 fra Iran Air ble skutt over Persiabukta av den amerikanske krysseren «Vincennes». Alle de 290 om bord mistet livet.

  Sørgende bar kister gjennom gatene i Teheran 7. juli 1988
  Foto: Ap
 • 14. februar 1989
  Fatwa mot Rushdie

  Ayatolla Khomeini utstedte en fatwa med en dødsdom mot forfatteren av «Sataniske vers», Salman Rushdie. Khomeini mente at boken inneholdt deler som fornærmet profeten Muhammed fordi den portretterte ham som en bordelleier.

 • 18. juli 1994
  Terrorangrep i Argentina

  Et jødisk foreningslokale (AMIA) i Buenos Aires blir angrepet med en bombe. 85 mennesker ble drept og flere hundre såret. Det er aldri fastslått hvem som sto bak bombingen, men Iran og libanesiske Hizbollah er blant dem som er utpekt.

  Redningspersonell i Buenos Aires søker etter overlevende
  Foto: ALI BURAFI / Afp
 • 12. januar 2010
  Atomforsker drept

  Bilen til den iranske atomforskeren Masoud Alimohammadi ble sprengt utenfor hans hjem i Teheran. I løpet av de neste to årene ble ytterligere tre iranske atomforskere drept

 • 14. juli 2015
  Avtale om atomprogrammet

  Iran inngår en avtale med USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland om landets atomprogram.

 • 8. mai 2018
  USA trekker seg fra avtale

  President Donald Trump kunngjør at USA trekker seg fra atomavtalen. En snau måned senere sier Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at landet vil trappe opp sin kapasitet til anriking av uran.

 • 5. november 2018
  Gjeninnfører sanksjoner

  USA gjeninnfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, skipsfart og finansnæring.

 • 3. januar 2020
  Iransk general drept

  Den iranske generalen Qasem Soleimani blir drept i et amerikansk attentat mens han er på besøk i Irak. Qasem Soleimani var sjef for den iranske Quds-styrken, og ble omtalt som en av mektigste menn i Midtøsten.

  General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.
  Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt