Iran truer FN

Irans utenriksminister advarer om "alvorlige konsekvenser" hvis FNs sikkerhetsråd vedtar nye sanksjoner mot landet.

Manouchehr Mottaki

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki trakk mange journalister til dagens pressekonferansene.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS

FNs sikkerhetsråd skal drøfte den nye Iran-resolusjonen i kveld. Sanksjonene blir høyst sannsynlig vedtatt, etter at rådets fem faste medlemmer ble enige seg imellom i forrige uke. Men det vil nok ta tid før den endelige resolusjonen er klar.

Sammen med vertslandet Tyskland ble utenriksministrene i de såkalte veto-landene - Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og USA - enige om resolusjonen på forrige ukes møte i Berlin.

- Vent på IAEA

Irans utenriksminister kan ikke forstå hvorfor FN vil diskutere en ny resolusjon før FNs eget atomenergibyrå IAEA legger fram sin nye rapport om Irans kjernefysiske virksomhet. Det skal skje i slutten av februar eller i mars.

- Hvis en resolusjon blir vedtatt, vil det få alvorlige og logiske konsekvenser. Hvilke, vil vi komme tilbake til senere, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki i et siste forsøk på å hindre vedtaket i dag.

Men det spørs om trusler er det som skal til for å få FN til å snu.

Reiseforbud og inspeksjon

Dette blir i tilfelle den tredje runden med sanksjoner Iran blir utsatt for på grunn av sin atomproduksjon. Iranerne insisterer på sin rett til å produsere atomkraft, men resten av verden er ikke overbevist om at myndighetene i landet ikke planlegger å produsere atomvåpen.

Forslaget Sikkerhetsrådet skal diskutere senere, innebærer blant annet reiseforbud for alle involverte i atomprogrammet og inspeksjoner av skipslaster til og fra havner i Iran.

Det vil trolig ta FNs sikkerhetsråd flere uker å bli enige om den eksakte sammensetningen av "sanksjons-pakken".

SISTE NYTT

Siste nytt

Prins Philip begraves i «mystisk» kiste

Når prins Philip begraves lørdag ettermiddag, er alt kjent til minste detalj. Bortsett fra ett mysterium.