Hopp til innhold

Iran innrømmer nedskyting, men sier USA også er å laste

Iran innrømmer at de ved en «katastrofal menneskelig feil» skjøt ned det ukrainske passasjerflyet som styrtet i Teheran onsdag. Men Iran sier det var USAs handlinger som ledet fram til katastrofen.

Sjefen for Irans sivilie luftfartsmyndighet, Ali Abedzadeh, på en rpessekonferanse lørdag morgen

INNRØMMELSEN: Sjefen for Irans sivile luftfartsmyndighet, Ali Abedzadeh, på en pressekonferanse overført på iransk statlig fjernsyn lørdag morgen.

Foto: AFP/NTB Scanpix

I en offentlig uttalelse innrømmer Iran at de skjøt ned det sivile flyet onsdag, uten at det var hensikten, og at det skyldtes menneskelig svikt.

De viser til en foreløpig konklusjon etter interne undersøkelser innen landets væpnede styrker.

Videoen skal vise flyet som ble skutt ned.

Irans president: – Utilgivelig feil

President Hassan Rouhani kaller nedskytingen en «katastrofal feil».

Han skriver på Twitter at flere raketter ble skutt ut ved en feil, og at dette førte til at det ukrainske flyet styrtet, og at 176 uskyldige mennesker døde. Rouhani varsler at saken skal straffeforfølges.

Laster Twitter-innhold

– USAs handlinger bidro

Irans utenriksminister Javad Zarif kaller nedskytingen en «menneskelig feil i en krisetid».

Han skrev at Iran beklager dypt overfor ofrenes familier, det iranske folk og til andre berørte nasjoner.

Zarif sier også at det var «USAs handlinger som førte til den katastrofale feilen».

Laster Twitter-innhold
Et Boeing-fly styrtet utenfor Teheran

SKUTT NED: 176 mennesker omkom da et Boeing 737-fly fra Ukraine Air International styrtet rett etter avgang fra Teheran onsdag morgen.

Foto: ROUHOLLAH VAHDATI / NTB Scanpix

Innrømmelsen fra det iranske militæret kom på iransk statlig fjernsyn lørdag morgen.

Landet har i flere dager nektet for at de hadde skyld i flystyrten, men bekrefter nå beskyldningene fra blant andre Canada og Ukraina som tidlig sa at de hadde opplysninger som tydet på at flyet var skutt ned.

Også Storbritannia og USA har sagt at flyet mest sannsynlig ble skutt ned. Dette bygget de blant annet på satellittdata og elektronisk etterretning.

Vrakdeler fra det styrtede flyet fra Ukraine Air som styrtet evd Teheran onsdag morgen

VOLDSOMT SAMMENSTØT: Vrakdelene fra det styrtede flyet fra Ukraine Air ligger spredt utover i Teheran-forstaden.

Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters/NTB Scanpix

Alle de 176 om bord mistet livet da det sivile Boeing 737-800-flyet fra Ukraine Air International gikk i bakken kort tid etter avgang.

Videobilder viser et lysende objekt som traff flyet, som deretter begynte å brenne før det styrtet i en forstad nordvest for den iranske hovedstaden.

Skutt ned kort tid etter angrep

Flystyrten skjedde få timer etter at Iran hadde sendt en tjuetall missiler mot to amerikanske baser i Irak, den ene Ain al-Asad-basen nordvest for hovedstaden Bagdad, og den andre nord i landet, i Erbil.

Iran hadde gitt varsel om angrepene, og det er ikke meldt om personskader.

De 70 norske soldatene som til vanlig er forlagt i basen, hadde kommet seg unna, og er i god behold, fortalte det norske forsvaret.

Passasjerflyet som styrtet var på vei til den ukrainske hovedstaden Kiev. Det var blant andre 17 personer med svensk tilknytning (statsborgerskap 10, øvringe bosatte 7) om bord.

For øvrig var passasjene hjemmehørende i en rekke land, men flest hadde iransk (82), kanadisk 863) og ukrainsk (11) statsborgerskap. Femten av ofrene var barn.

SISTE NYTT

Siste nytt