NRK Meny
Normal

Iran gir ikke opp atomprogrammet

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei sier at landet har besluttet å fortsette sin kontroversielle utvikling av atomkraft.

Ayatolla Ali Khamenei
Foto: Vahid Salemi / Scanpix/AP

Iran varslet for rundt to måneder siden at landet ville besvare "tilbudet" - eller kompromissforslaget - fra IAEA og Sikkerhetsrådet om å stanse anrikingen av uran, i morgen, 22. august.

Men når Khamenei nå sier at den islamske republikken har vurdert saken og besluttet å fortsette arbeidet med å skaffe seg kjernekraft, blir nok det også svaret til FN i morgen.

Tilbudt uran

Stormaktene og store deler av den vestlige verden frykter derimot at det er atomvåpen Iran blir i stand til å produsere når utviklingsprosjektet er ferdig. Derfor har EU, USA og FN satt mye inn på å stanse anrikingen. I juni la Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer og Tyskland fram kompromissforslaget, der Iran bl.a. ble tilbudt ferdig anriket uran fra Russland.

Samtidig truer de med sanksjoner og straffereaksjoner hvis Iran ikke stanser produksjonen. Dette sier nå Iran sannsynligvis nei til, og kan regne med reaksjoner fra FNs sikkerhetsråd.

- Den islamske republikken Iran har tatt sin avgjørelse, og vil i spørsmålet om atomenergi, fortsette med samme styrke og i samme retning som før, sa Khamenei til det statlige fjernsynet i Iran.

Nestlederen av Irans atomenergibyrå, Mohammad Saeedi, sa det slik:

- Tatt i betraktning hvor store tekniske fremskritt iranske forskere har gjort, er det ikke lenger mulig å stanse anrikningen av uran.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt