Iran bygger enda et atomanlegg

Iran har startet å bygge enda et atomkraftverk i Bushehr, opplyser lederen for Irans atomprogram.

Arbeidet med å bygge et atomkraftverk i Bushehr i Iran er i gang.

Arbeidet med å bygge en reaktor nummer 2 på atomkraftverket i Bushehr i Iran er i gang. Dette bildet er sendt ut av Irans atomkraftkommisjon, og viser at betong blir fylt i grunnmuren. Det er ukjent når bildet ble tatt, men det er sendt ut 10. november.

Foto: AP/NTB Scanpix

Atomkraftverket skal stå klart i 2023, sa leder Ali Akbar Salehi for Irans atomprogram søndag, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Deretter skal Iran bygge et tredje kraftverk, som skal stå klart i 2025.

Ali Akbar Salehi

Ali Akbar Salehi i Irans atomkraftkommisjon var en av talerne på den offisielle markeringen av at byggingen er i gang.

Foto: ATTA KENARE / AFP/NTB Scanpix

Iran har allerede ett atomanlegg i havnebyen Bushehr sør i landet. Dette anlegget er ment for energiproduksjon til sivilt bruk.

Dette atomkraftverket er Irans eneste, og drives på importert brennstoff fra Russland. Driften overvåkes av FNs atomenergibyrå, og omfattes av Iranavtalen.

Russland er også involvert i de to nye atomkraftverkene, ifølge Salehi.

Han sier at de tre atomanleggene vil innen 2025 ha en kapasitet på til sammen 3000 megawatt.

Iran forsøker å gjøre seg mindre avhengig av olje og gass ved utviklingen av kjernekraftverk. Ifølge Salehi kommer hvert kjernekraftverk til å spare dem for 11 millioner fat olje eller 660 millioner dollar per år, 6 milliarder norske kroner, skriver Reuters.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt