NRK Meny
Normal

Saddam-dom er ventet søndag

Alle permisjoner er inndratt og Iraks væpnede styrker er satt i full beredskap. Søndag faller dommen over Saddam Hussein.  

Saddam Hussein
Foto: DAVID FURST / AFP

Dommen over Saddam Hussein er ventet søndag, og myndighetene frykter at den vil føre til nye, blodige opptøyer.

- Vi er i beredskap i tilfelle det blir krise, sier generalmajor Ibrahim Shaker, talsmann for forsvarsdepartementet.

Det er ventet at den irakiske spesialdomstolen søndag vil offentliggjøre dommen over Iraks styrtede diktator og hans sju medtiltalte, alle beskyldt for å stå bak drapene på 148 sjiamuslimer på 1980-tallet.

Krever dødsstraff

 

Støttedemonstrasjon for Saddam Hussein
Foto: HAMEED RASHEED / AP

Dette er den første av flere straffesaker mot Saddam Hussein. Aktoratet krever dødsdom for ham og fire av hans medarbeidere og medtiltalte. Følger dommeren dem, vil Saddam Hussein bli hengt.

Rettssak nr 2 mot Saddam har allerede pågått i to og en halv måned. Her er han tiltalt for folkemord mot kurderer i årene 1987-1988, i den såkalte Anfal-kampanjen. 180.000 mennesker ble drept disse to årene.

Rettssakene var ment å lege sårene for et skadet og splittet irakisk folk, forene irakerne og gjøre det mulig å se framover. Men det er foreløpig ingen tegn til at volden dempes.

Nattlige massakrer fortsetter

I dag tidlig ble det på ny meldt om funn av 57 mishandlede og drepte mennesker i Bagdads gater, tatt livet av i løpet av natten fordi de tilhørte en annen sekt innen islam enn overfallsmennene. 

I tillegg meldes det om minst 22 andre drepte fredag, blant dem en journalist som ble bortført i oktober, en kjent irakisk sanger og en religiøs leder.

Blant de 22 er også 13 irakere drept i kamp med amerikanske styrker. Den amerikanske hæren meldte i dag at sju av deres soldater ble drept i ulike angrep og sammenstøt i går. 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt