– Vær forberedt på hevnaksjoner

Al Qaida vil trolig gjennomføre nye terrorangrep den nærmeste tida for å vise at de ikke er svekket av USAs drap på Osama bin Laden, sier flere fageksperter.

Video HARPVIKEN-HOLM-020511-WW

- Al Qaida er fortsatt vanskelig å svekke

Helge Lurås

Også Europa kan bli utsatt for terroranslag de nærmeste ukene og månedene, tror NUPI-rådgiver Helge Lurås.

Foto: NUPI

– Det er grunn til å være ekstra årvåken de nærmeste ukene, sier rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), NUPI-rådgiver Helge Lurås.

Han mener man ikke kan utelukke hevnaksjoner fra Al Qaida etter amerikanernes drap på Osama bin Laden.

Les også: USA feirer bin Ladens død

– Denne hendelsen medfører en midlertidig økt terrorfare i en del områder i verden. Al Qaida vil trolig bli mer optatt av å gjennomføre terroraksjoner i løpet av de neste ukene for å vise verden at de fremdeles er å regne med.

Lurås sier det er sannsynlig at man kan få nye terrorangrep også i Europa.

Nyrekruttering i Skandinavia

Kristian Berg Harpviken

- Al Qaida hadde tatt større skade hvis de tok bin Laden for ti år siden, mener Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet, PRIO.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Mye av rekrutteringen til Al Qaida de siste årene har skjedd i europeiske land. De skandinaviske landene, Norge, Sverige og Danmark er ikke et unntak.

– Al Qaida som politisk organisasjon vil være hardt rammet av bin Ladens død, men når det gjelder deres evne å gjennomføre terrorangrep i verden på kort sikt, så er den neppe særlig svekket, sier direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken.

Harpviken forklarer dette med at bin Laden rett og slett ikke har vært involvert i de daglige akitvitetene.

– Viktig å vise at de fortsatt er farlige

– Hadde man klart å ta bin Laden i 2001-2002, så hadde skadevirkningene vært større for Al Qaida enn de er nå, sier Harpviken.

Direktøren for PRIO tror også sjansen er stor for at verden nå vil oppleve et nytt terrorangrep fra Al Qaida.

– Det er ingen tvil om at det nå vil være veldig viktig for Al Qaida å nettopp markere at på tross av drapet på bin Laden, så har de evnen til å være farlige, både i verden og i Afghanistan, sier Harpviken.

– Enorm symbolverdi for Obama

Video Gro Holm om London-møtet

NRKs utenrikskommentator, Gro Holm, sier drapet på bin Laden betyr mye for Obama.

Foto: Nyhetsspiller

Heller ikke NRKs utenrikskommentator, Gro Holm, tror at sikkerheten og al Qaidas evne til å slå til nødvendigvis er noe mindre av at bin Laden nå er død.

– De har et nettverk som opererer dag for dag ganske uavhengig av den ene personen, sier Holm.

– Det er først og fremst en enorm symbolverdi for president Obama; at han klarte det som forgjengeren, George Bush, Ikke klarte, sier Holm.

– En gylden sjanse for Obama

Ifølge Harpviken kan drapet på bin Laden også hjelpe Obama i krigen i Afghanistan. Han forklarer at Al Qaida ikke er en særlig populær organisasjon innen Taliban.

– Selv langt inne i Talibans rekker er det mange som mener at Al Qaida har vært en stor ulykke for landet, sier Harpviken.

– Dette er en gylden mulighet for Obama til å drive det amerikanske løpet i Afghanistan i en mer politisk retning ved å drive kilen mellom Taliban og Al Qaida, sier Harpviken.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt