Hopp til innhold

Internasjonale medier: Diktatoren Kim Jong-un kjemper for livet

En kinesisk delegasjon med leger og annet helsepersonell er sendt til Nord-Korea. Flere internasjonale medier hevder at tilstanden til landets diktator Kim Jong-un skal være alvorlig.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Bildet skal være fra 11. april og er dermed tatt samme dagen som Kim ble innlagt på sykehus.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Bildet skal være fra 11. april og er dermed tatt samme dagen som Kim ble innlagt på sykehus.

Foto: STR

Delegasjonen som er sendt til Nord-Korea ledes av et høytstående medlem fra det kinesiske kommunistpartiet. De reiste fra Beijing torsdag.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

De kinesiske legene drar til Nord-Korea for å gi landets diktator, 36-årige Kim Jong-un, medisinsk behandling.

Det er ikke klart hva slags type behandling som skal gis. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer kilder med kjennskap til delegasjonen som forteller at legene skal gi Kim Jong-un «råd».

Lørdag var det store markeringer i Nord-Korea. Det er 88 år siden landets hærstyrker ble etablert, men Kim var ikke å se på noen av markeringene.

Det har ført til ytterligere spekulasjoner. Flere internasjonale medier, som Taiwan News, Jerusalem Post og International Business Times, siterer nå det japanske tidsskriftet Shukan Gendai.

I en artikkel i tidsskriftet hevdes det at Kim Jong-un skal ha fått et alvorlig hjerteinfarkt. De nordkoreanske kirurgene som opererte ham var uerfarne og mislyktes.

Kim skal nå være i en såkalt vegetativ tilstand. Hvis det er riktig er situasjonen kritisk for Kim Jong-un.

Vegetativ tilstand er en tilstand hos en person som har fått en alvorlig hjerneskade. Pasienten har våknet opp fra koma, men viser ingen tegn til bevissthet om seg selv eller omgivelsene

Hjerteoperert og syk

Tirsdag denne uken meldte flere medier at Kim Jong-un nylig har blitt hjerteoperert.

Årsaken til den sviktende helsen skal være stress, mye røyking og overvekt.

Ifølge flere medier ble Kim innlagt på sykehus 11. april og operert dagen etter. Han oppholder seg ikke i hovedstaden Pyongyang, men befinner seg i kystbyen Wonsan.

Det spekuleres i om helseproblemene er årsaken til at Kim Jong-un ikke deltok under hyllesten av sin bestefar og Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il-sung. Det skjedde den 15. april. Den angivelige operasjonen 12. april kan være årsaken.

Det er over to uker siden Kim viste seg offentlig. Det spekuleres i om Kim nå er ved så dårlig helse at det allerede arbeides med å finne hans arvtager.

Flere analytikere og kommentatorer peker på hans søster, Kim Yo-jong, som en mulig etterfølger.

Kim Jo-jong er søsteren til Kim Jong-un. Hun omtales nå av flere som en mulig arvtaker.

Kim Yo-jong er søsteren til Kim Jong-un. Hun omtales nå av flere som en mulig arvtaker.

Foto: Patrick Semansky / Patrick Semansky

Ikke noe unormalt

Kilder i den sørkoreanske sikkerhetstjenesten, som overvåker situasjonen i nabolandet, forteller at de foreløpig ikke har fanget opp at noe skal være uvanlig i Nord-Korea.

Ved den nordkoreanske ambassaden i Beijing skal det heller ikke ha blitt observert unormal aktivitet.

Fra Sør-Korea har flere forsøkt å avdramatisere situasjonen. Fra sikkerhetstjenesten blir det sagt at de forventer at Kim snart vil vise seg offentlig.

Uttalelsene kom før det ble kjent at Kina nå sender en delegasjon med helsepersonell til Nord-Korea.

Sprikende opplysninger fra USA

Sammen med Sør-Korea er USA det landet som har den mest omfattende overvåkingen av Nord-Korea. De siste dagene har det kommet motstridende opplysninger fra amerikanerne.

Kilder i den amerikanske etterretningstjenesten har uttalt at de er klar over den nordkoreanske diktatorens sviktende helse.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har også bekreftet at amerikanske myndigheter er klar over situasjonen og følger svært nøye med på Nord-Korea nå.

President Donald Trump kommenterte også spekulasjonene under en pressekonferanse torsdag. I motsetning til Pompeo avviste Trump spekulasjonene.

USAs president Donald Trump tror ikke på opplysningene om Kim Jong-uns sviktende helse.

USAs president Donald Trump tror ikke på opplysningene om Kim Jong-uns sviktende helse.

Foto: OLIVIER DOULIERY

– Jeg tror ikke rapportene er riktige, la meg si det på den måten, svarte Trump da han ble spurt om Kims helsetilstand.

Trump hevdet videre at opplysningene var basert på gamle rapporter. Han omtalte det videre som «fake news» og la skylden på fjernsynskanalen CNN, ifølge avisen The Korea Herald.

Jennifer Jacobs, hun er Bloombergs journalist i Det hvite hus, skrev på Twitter at Trump-administrasjonen har mottatt opplysninger om at Kim hadde en hjerteoperasjon i forrige uke. Hvis han fortsatt er i live skal helsetilstanden være dårlig.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Jacobs jobber Trump-administrasjonen allerede med å kartlegge hvem som eventuelt vil overta etter Kim.

Fra Nord-Korea har det foreløpig ikke kommet noen opplysninger som har bidratt til å avklare situasjonen.

Meld deg på ukebrevet til Urix her.

SISTE NYTT

Siste nytt