NRK Meny
Normal

Innrømmer testtabbe i Mexicogolfen

Halliburton har medgitt at de ikke testet en sementblanding som ble brukt for å tette oljebrønnen som forårsaket BPs oljekatastrofe i Mexicogolfen.

Deepwater Horizon

Oljeriggen «Deepwater Horizon» eksploderte 20. april.

Foto: Den amerikanske kystvakten / Reuters

Halliburton var BPs underleverandør for sementprodukter, og fortalte torsdag at BP i siste minutt økte innholdet av en av komponentene i sementblandingen som ble brukt i Macondo-brønnen i Mexicogolfen, melder amerikanske MSNBC.

Testet ikke sementen som faktisk ble brukt

Mens en tidligere test viste at sementen var stabil i bruk, testet Halliburton aldri den endelige blandingen.

Det at sementen ikke klarte å hindre olje og gass fra å komme inn i brønnen til oljeriggen «Deepwater Horizon», er i undersøkelser fastslått å være en av de viktigste årsakene til katastrofen som begynte 20. april i år.

Halliburton opplyser nå at det med suksess ble gjennomført en test av en blanding som ikke var den som til slutt ble brukt. Også den endelige sementblandingen BP ville ha, ble testet, men disse testene sjekket ikke hvor stabil blandingen var.

Selskapet kom med innrømmelsene i en pressemelding som ble offentliggjort som et svar på funn i myndighetenes undersøkelseskommisjon.

Mener de kjente til ustabiliteten

Kommisjonen uttalte tidligere på dagen at BP og Halliburton i flere uker før eksplosjonen om bord i «Deepwater Horizon» visste at sementblandingen de planla å bruke i forseglingen av brønnen, var ustabil, men at de likevel gjennomførte arbeidet.

Det ureglementære sementarbeidet «kan ha bidratt til utblåsningen» den 20. april, der 11 arbeidere mistet livet og førte til historiens største oljelekkasje, uttaler kommisjonen i sitt første funn omkring hvem som har skylden for katastrofen.

Det pekes også på andre årsaker til eksplosjonen i et brev fra kommisjonen:

  • en ødelagt sikkerhetsventil,
  • BPs avgjørelse om å bruke færre stabilisatorer på brønnledningen
  • og at det ble brukt sjøvann i stedet for tyngre boreslam til å stanse brønnen frem til den skulle bli satt i produksjon.

«Hadde sementen gjort jobben den skulle», skriver kommisjonen, «hadde den forhindret hydrokarboner fra å komme inn i brønnen og slik fremprovosere eksplosjonen.»

Både BP og Halliburton kjente i mars, måneden får eksplosjonen, til at en blanding lignende den som ble brukt Macondo-brønnen, var ustabil. De valgte likevel å ignorere dette.

Rigg-eieren får også skyld

Også eieren av oljeriggen, Transocean, får noe av skylden for eksplosjonen:

«Oljeindustrien har utviklet tester, som for eksempel negative trykktester og sementevalueringslogger, for å identifisere sement-feil, men ansatte hos BP og/eller Transocean enten feiltolket eller valgte å ikke gjennomføre slike tester ved Macondo-brønnen.»

I BPs egne undersøkelser av årsakene til at «Deepwater Horizon» eksploderte, har selskapet tester og funnet at sementblandingen ikke holdt mål. Men BPs analyser ble senere kritisert av Halliburton, som mente at testen ikke var av den riktige blandingen.

Myndighetenes kommisjon har fått tak i Halliburtons oppskrift og selskapets egne komponenter for å gjenskape sementblandingen som ble brukt i brønnen.

Halliburton vil likevel komme med et tilsvar til kommisjonens tester senere, for i deres egne tester har blandingen i ettertid vist seg å være stabil, opplyser en talskvinne for selskapet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt