Innfører sanksjoner mot amerikanske senatorer

Kina innfører sanksjoner mot 11 amerikanere. Inkludert senatorene Ted Cruz og Marco Rubio. Samtidig provoserer USA med ministerbesøk til Taiwan.

L9hxleezTgE

Kina innfører sanksjoner på blant annet senator Ted Cruz (t.v.) og senator Marco Rubio. Begge har kritisert Kina for den nye sikkerhetsloven som ble innført i Hongkong.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Sanksjonene kommer etter lignende tiltak fra USA, mot Hongkongs administrerende leder Carrie Lam og andre ledere i Kina og Hongkong.

– Kina har besluttet å innføre sanksjoner mot enkelte mennesker som har oppført seg dårlig i forbindelse med Hongkong-relaterte spørsmål. Det sa talsmann Zhao Lijian i Kinas utenriksdepartement.

Det kinesiske utenriksdepartementet spesifiserte ikke hva sanksjonene innebærer.

På den kinesiske sanksjonslista står blant annet senatorene Ted Cruz og Marco Rubio. I tillegg til lederen for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, Kenneth Roth.

USA innførte sanksjoner mot flere ledere i Kina og Hongkong. Som protest mot den nye sikkerhetsloven, på fredag.

wki7frKVt8I

Demonstranter utenfor USAs konsulat i Hongkong viste sin misnøye mot sanksjonene USA innførte mot flere ledere i Kina og Hongkong.

Foto: Vincent Yu / Vincent Yu

Lovens hensikt er å stanse og straffe handlinger og aktiviteter som truer nasjonal sikkerhet. Sanksjonene hindrer blant annet amerikanere fra å gjøre forretninger med personene det gjelder.

Hongkongs handelsminister Edward Yau kalte sanksjonene for urimelige. Han mente det kan påvirke amerikanske selskaper i byen.

Økt spenning etter Taiwan besøk

Kinesiske jagerfly krysset taiwans luftrom mens USAs helseminister Alex Azar var på besøk. Det er tredje gang kinesiske fly har krenket taiwans luftrom siden 2016.

– Flyene ble sporet opp og eskortert ut av taiwanske fly, sier taiwans forsvarsdepartement.

Ifølge Reuters skal jagerflyene ha vært innenfor rekkevidden til taiwans luftverns-missiler.

USAs helseminister Alex Azar var på besøk for å styrke det økonomiske- og folkehelsesamarbeidet med Taiwan.

eWWgHDJNJaQ

USAs helseminister Alex Azar og taiwans president Tsai Ing-wen under ministerbesøket til øya.

Foto: Taiwan Presidential Office / Reuters

Azar er den høyest rangerte tjenestemannen som har reist til øya siden USA anerkjente Kina i stedet for Taiwan i 1979.

– Det er en sann ære å være her for å formidle et budskap om sterk støtte og vennskap fra president Trump. Det sa Azar til taiwans president Tsai Ing-wen.

Kina har fordømt besøket og hevder øya er en del av Kina. Besøket fører også til økt spenning mellom Washington og Beijing. Og kaller det en trussel mot fred og stabilitet.

Hyller landets koronahåndtering

USAs helseminister Azar hyllet Taiwans helsemyndigheter for deres innsats mot koronaviruset. Til tross for landets 24 millioner innbyggere bare har viruset kostet sju liv så langt, skriver NTB.

– Taiwans håndtering av Covid-19 har vært blant de mest vellykkede i verden. Det skyldes blant annet Taiwans åpne og demokratiske normer. Det sa Azar, i et åpenbart stikk til Beijing.

SISTE NYTT

Siste nytt