NRK Meny
Normal

Ingen løsning for Kosovo

Forhandlingene mellom serbere og etniske albanere om Kosovos skjebne er nå over, forteller FNs spesialutsending til Kosovo, Martti Ahtisaari.

FNs spesialutsending til Kosovo, Martti Ahtisaari
Foto: SAMUEL KUBANI / AFP

- Partene klarte ikke å komme til enighet i den siste runden, forteller Ahtisaari.

FNs spesialutsending til Kosovo vil nå sende sitt forslag om Kosovos fremtidige status til FNs sikkerhetsråd i løpet av måneden.

Tidsplan for selvstendighet

Ahtissari fortalte at ledere for Serbia og Kosovos 90 prosent store albanske majoritet ikke kom til en løsning i den siste forhandlingsrunden.

Forhandlingene har vart i over ett år, og heller ikke i de siste forhandlingene i Østerriske klarte partene å komme til enighet.

Ahtisaaris forslag, som han avslørte forrige måned, innebærer en tidsplan for uavhengighet for den serbiske utbryterprovinsen, åtte år etter at NATO bombet de serbiske styrkene.

Uenighet om Ahtisaaris plan

De kosovoalbanske lederne har godtatt Ahtisaaris plan, mens Serbia har avvist forslaget om på sikt å gi Kosovo en begrenset uavhengighet. Etter lørdagens samtaler sa Serbias president Boris Tadic at uavhengighet for Kosovo vil være fullstendig uakseptabelt for serberne.

Serbia har bedt FN om å avvise forslaget, og Tadic sier han forventer en skikkelig debatt i Sikkerhetsrådet.

– Dersom Ahtisaaris forslag blir godkjent, vil det være første gang i historien at et territorium tas fra et demokratisk, fredelig land for å tilfredsstille ønskene til en spesiell etnisk gruppe som allerede har sin nasjonalstat, sa Tadic i sin tale i Wien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt