NRK Meny
Normal

India fjerner 142 «terrorister»

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Myndighetene i India har fjernet 142 mistenkte terrorister fra sin svarteliste. Noen av disse personene skal oppholde seg i Norge, ifølge indiske medier.

De 142 personene skal være etterlyste terrorister og deres medsammensvorne, og skal ifølge det indiske nyhetsbyrået Press Trust of India trolig holde til i Pakistan, USA, Canada, Frankrike, Tyskland og Norge.

Kan fritt reise rundt

At indiske myndigheter har fjernet dem fra sin svarteliste betyr at de fritt kan reise rundt, og om de ønsker reise hjem til India.

Ifølge det indiske innenriksdepartementet har de 142 navnene blitt fjernet fra listen i to omganger, etter at indisk etterretningstjeneste og en domstol i Punjab har gått gjennom sakene. 25 navn ble fjernet fra listen i august i fjor, mens 117 navn forsvant fra listen i april i år.

Mange av navnene på listen skal være ledere av sikh-grupper.

Unødvendig trakassert

Beslutningen om å fjerne navnene fra svartelisten følger en beslutning fra en domstol i New Delhi fra februar i år. Der ble det sagt at svartelisten med 169 navn burde bli gjennomgått, fordi den har ført til at personene har blitt «unødvendig trakassert» ved forskjellige flyplasser og ambassader rundt om i verden.

At 142 personer som tidligere ble ansett for å være terrorister nå er strøket fra indernes svarteliste har ingenting med Operasjon Geronimo og amerikanernes aksjon mot Osama bin Laden å gjøre. Men det henger sammen.

Etter at pakistansk terrorister angrep Mumbai i 2008 har inderne intensivert overvåkingen av terrorgrupper i nabolandet. I forrige uke oversendte India en annen navneliste til Pakistan med Indias «50 most wanted» terrormistenkte.

Finansiert av pakistansk etteretning

De oppholder seg alle, i følge det indiske innenriksministeriet, i Pakistan der gruppen Lashkar-e-Taiba – og ikke bin Ladens Al Quaida – er Indias hovedproblem. Ifølge indiske medier blir også Lashkar-e-Taiba delvis trent og finansiert av den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI.

L-e-T skal ha stått bak så vel angrepet på den indiske nasjonalforsamlingen i 2001 som terrorangrepet på Mumbai i 2008.

Det fremgår ikke av artikkelen i Times of India om noen av de 142 som ikke lenger er svartelistet som terrorister tilhører L-e-T, men i forhold til dagens trusselbilde er det lite sannsynlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt