Ikke noe kriminelt bak Molands død

Kongolesiske myndigheter bekrefter på en pressekonferanse at dødsårsaken til Tjostolv Moland var selvmord. Joshua French er lettet over konklusjonen og håper på en soningsoverføring til Norge.

Tjostolv Moland

DØD: Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscellen i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinsasha forrige søndag.

Foto: STRINGER / Afp

Kruse og Alayoubi i Kongo
Foto: NRK

Lørdag skrev NRK.no at avdøde Tjostolv Moland var blitt obdusert. Konklusjonen var at dødsårsaken ikke var mistenkelig, noe etterforskerne fra Kripos også var enig i.

General Tim Mukutu - etterforskningsleder i Kongo

BEKREFTET DØDSÅRSAK: Etterforskningsleder, general Tim Mukutu, bekreftet på en pressekonferanse i ettermiddag at dødsårsaken til Tjostolv Moland var selvmord.

Søndag for ti dager siden ble Moland funnet død i fengselscellen i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinsasha. Det var Joshua French som fant bestevennen sin død, men meldte ikke fra om dødsfallet før etter fire timer.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Lettet French

I dag slo etterforskningsleder, general Tim Mukutu, fast at Moland tok sitt eget liv.

– Det er fremdeles noen undersøkelser som ikke er ferdig analysert. Med mindre det dukker opp nye opplysninger er konklusjonen klar: alt tyder på at Moland tok sitt eget liv, fortalte Mukutu på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det vil dermed ikke bli gjort ytterligere etterforskning av French. Kongolesiske myndigheter var svært skeptiske da de først ble gjort kjent med dødsårsaken og bestevennen French var under mistanke.

Joshua French sier til NRK at han er glad og lettet over konklusjonen i obduksjonsrapporten.

– Jeg tror at konklusjonen øker muligheten for en soningsoverføring til Norge, sier French.

Avlyste seremoni

– Det var visse ting rundt dødsfallet som gjorde at de kongolesiske etterforskerne spurte seg om det var snakk om et drap. Det ble blant annet reagert på at det gikk flere timer før han varslet om dødsfallet, sier Mukutu og legger til:

– Det er ikke vanlig at noen blir værende alene på cellen med sin døde venn i flere timer uten å si fra, men vi har ikke funnet spor etter vold.

French har forklart at årsaken til at han ikke meldte om dødsfallet tidligere var at han ønsket å si det til vakter i fengselet som han stolte på.

Les også: Moland obdusert i Kongo: - Har ikke funnet noe mistenkelig

Les også: Minneseremoni for Moland avlyst

Søndag for fire dager siden skulle det etter planen vært avholdt en minneseremoni for Moland, men kongolesiske myndigheter bestemte å utsette denne til etterforskningen av dødsfallet var over.

Det ble likevel avholdt en privat seremoni hvor bare French og sjømannspresten deltok.


SISTE NYTT

Siste nytt