Moland obdusert i Kongo: - Har ikke funnet noe mistenkelig

KINSHASA (NRK.no) Kongolesiske leger og norske Kripos er ferdige med de første undersøkelsene av avdøde Tsjostolv Moland i Kongo. Det er fortsatt usikkert når den døde kan sendes til Norge.

Obdusent i Kongo Claude Kakese

HAR UNDERSØKT MOLAND: Obdusent og lege Claude Kakese-Kiyabana.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Kruse og Alayoubi i Kongo
Foto: NRK

– Vi kan ikke konkludere med dødsårsaken, men så langt har vi ikke funnet noe mistenkelig. Det er tatt flere prøver som nå skal sendes til et laboratorium for videre analyser. Det vi er opptatt av nå er dødstidspunktet, sier den kongolesiske obdusenten Claude Kakese-Kiyabana til NRK.

Ifølge Kakese er den første delen av obduksjonen avsluttet etter flere timers arbeid. Han opplyser at det vil ta mellom seks og syv dager før prøvesvarene er klare.

– Vi vet ikke når båren kan sendes til Norge, sier han til NRK.no.

Et norsk Kriposteam med fire personerhar vært til stede under obduksjonen.

Kripos i Kongo

Are Meisler Storvik sier det er kongolesiske myndgheter som skal informere om dødsårsaken.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Jeg kan ikke si mye om resultatet av obduksjonen, det må vi overlate til kongolesiske myndigheter, sa etterforskningsleder Are Meisler Storvik til NRK da han kom ut fra obduksjonssalen.

Storvik sier at rettsmedisinere nå skal sette seg ned og utarbeide en rapport og at man først da vil si noe mer om hva man mener er dødsårsaken.

Storvik vil ikke kommentere det Claude Kakese-Kiyabana har sagt, men sier at samarbeide mellom de norske og de afrikanske legene har vært godt.

Fremdeles uklart om French blir utlevert

Målet med obduksjonen er å finne svar på hvordan Moland døde. Før det er klart blir det neppe noen videre utvikling i spørsmålet om overføre Joshua French til Norge.

Flere norske diplomater er sendt til Kinshasa for å ha samtaler med kongolesiske myndigheter og etter det NRK forstår er det positiv stemning under samtalene og det rapporteres om fremgang.

Fredag ble French avhørt i seks timer, og cellen de to nordmennene delte ble undersøkt av norske kriminalteknikere.

Lørdag morgen reiste moren til Joshua French, Kari Hilde French, til Kongo sammen med advokat Hans Marius Graasvold.

Kripos i Kongo

Den døde blir obdusert av både norske og kongolesiske leger.

Foto: Mohammed Alayoubi


SISTE NYTT

Siste nytt