Hopp til innhold

Minneseremoni for Moland avlyst

Etter planen skulle det vært avholdt minneseremoni for avdøde Tjostolv Moland i fengselet i Kongo i dag. Men myndighetene avlyste den og Joshua French måtte i stedet holde en privat minnestund uten gjester.

For kort tid siden kom det beskjed fra UDs representanter i Kinshasa at den planlagte minnestunden i fengselet for Tjostolv Moland er avlyst. Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, intervjues av NRK.

KASTET UT: Kari Hilde French, moren til Joshua, ble kastet ut fra fengselet i Kongo samme dag som minneseremonien for avdøde Tjostolv Moland skulle vært holdt. Den er nå utsatt på ubestemt tid.

Kruse og Alayoubi i Kongo
Foto: NRK

I dag er det en uke siden Tjostolv Moland ble funnet død i fengselscellen i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Midt på natten fant hans beste venn Joshua French ham livløs. French har sittet lenge i avhørs hos Kripos, men skal være utenfor mistanke til det plutselige dødsfallet.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French

BESTEVENNER: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French ble fengslet i Kongo i 2009. Forrige søndag ble Moland funnet død av French i cellen de delte.

Foto: STRINGER / AFP

Den foreløpige obduksjonsrapporten er ikke klar før om fire til fem dager, men etter planen skulle det blitt avholdt en minneseremoni for Moland søndag klokken 16.00 norsk tid. Den er nå blitt avlyst inntil etterforskningen av dødsfallet er ferdig. Dette får NRK opplyst fra UD-representanter i Kongo.

Les også: Kongolesisk minister: - Norge beordret løslatelse av Moland og French

Les også: Kari Hilde French: Norske myndigheter må be om benådning

Les også: Moland obdusert i Kongo: - Har ikke funnet noe mistenkelig

Skuffet

Joshuas mor Kari Hilde French har reist til Afrika fra Norge for å delta i seremonien, men ble kastet ut av fengselet etter bare kort tid. Deretter ble hun bortvist av væpnede vakter. Hun ble også fortalt av hun måtte søke om tillatelse til å besøke sin dødsdømte sønn i Ndolo-fengselet.

– Det er greit at det er flyttet til en annen dag, om det holdes i dag eller en annen dag er ikke så viktig. Jeg skal ta en prat med UD så skal vi nok få orden på det, sier Kari Hilde French til NRK.

En skuffet Kari Hilde rakk å gi sønnen sin en klem før hun ble kastet ut av fengselet. Hun er nå sterkt fortvilet over situasjonen.

Privat minneseremoni

– Det er en general som har gitt beskjed om at jeg ikke får komme inn. Jeg fikk hilst på Joshua og gitt ham en klem, det var alt. Jeg synes det er forferdelig ille. Det var et kort besøk, men jeg fikk hvert fall gitt ham en klem. Nå må vi prøve å få tak i dem vi skal ha tak i og kontakte autoriteter, sier hun til NRK.

Seremonien for Moland var planlagt flere dager i forveien og var ment for personer som kjente ham og stod ham nær, men denne ble altså avlyst til tross for at ledelsen i fengselet hadde gitt klarsignal for det.

Dagbladet.no skriver at det likevel ble holdt en privat minnestund tidligere i dag med Joshua French og sjømannsprest Knut Lyngseth uten andre til stede.

– Den private minnestunden var veldig fin og viktig for meg, sier Joshua French til Dagbladet.no

Endring i rutiner

I likhet med sin mor er han opprørt over at den andre minnestunden, hvor også andre kunne delta, ble avlyst.

– Det virker som om de er veldig nervøse nå, sier French til Dagbladet.no, med henvisning til justismyndighetene i Kongo

De norske diplomatene i Kongos hovedstad Kinshasa er informert om at minnestunden for Tjostolv Moland utsettes. Derimot er de ikke informert om at det skal ha vært noen endringer i rutinene ved fengselsbesøk.

– Samarbeidet er bra og vi følger selvsagt opp med kongolesiske myndigheter så snart det er mulig. Vi har tro på en snarlig løsning, opplyser norske diplomater til NRK.

Les også: French avhørt i seks timer av Kripos

Les også: Kripos fornøyd etter Moland-orientering

Les også: Vil ikke ha spekulasjoner om dødsfallet til Moland

SISTE NYTT

Siste nytt