I retten for Facebookhat

BERLIN (NRK): Grunnleggeren av den tyske innvandringsfiendtlige gruppa Pegida må møte i retten i dag tiltalt for å ha oppildnet til rasehat på sosiale medier.

Forsvarer Katja Reichel og Lutz Bachmann

Lutz Bachmann hadde på seg spesiallagede «sensurbriller», hvor brilleglassene var byttet ut med en sort skinne foran øynene. Her med sin forsvarer Katja Reichel.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

«Kveg», «søppel» og «avskum» er noen av skjellsordene Lutz Bachmann har kalt migrantene på Facebook. 43-åringens innlegg på Facebook fra 2014 ble delt bredt i sosiale medier og retten mener kommentarene har forstyrret den offentlige orden og vært et angrep på flyktningenes verdighet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Avisa MOPO24 har tatt en skjermdump av enkelte av facebookmeldingene det gjelder.

Selv avviser Bachmann beskyldningene og kaller dem for politisk motiverte og et forsøk å sverte ham og Pegida, skriver nyhetsbyrået Ap.

Dersom Bachmann blir funnet skyldig risikerer han mellom tre måneder og fem år i fengsel. Rettssaken vil foregå over tre dager og siste rettsdag er planlagt 10. mai, skriver Süddeutsche Zeitung.

Sensurbriller

Rettssaken som startet i Dresden tirsdag blir holdt under streng sikkerhet. Både tilhengere og motstandere hadde møtt opp utenfor rettssalen, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Selv hadde Bachmann på seg spesiallagede «sensurbriller», hvor brilleglassene var byttet ut med en sort skinne foran øynene.

Rettssaken kommer samtidig som Tyskland diskuterer en annen sak om ytringsfrihet, nemlig saken mot TV-satirikeren Jan Böhmermann som skrev et satirisk dikt om den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Bachmann lot ikke være å trekke paralleller under Pegidademonstrasjonen i Dresden mandag.

– Se for dere at det diktet hadde vært skrevet av meg. Jeg ville ha blitt arrestert på scenen umiddelbart og fengslet, sa han til demonstrantene fra scenen.

Hitlerutkledning

Det er ikke første gangen sosiale medier har bydd på problemer for Bachmann. I januar 2015 trakk han seg som Pegidaleder etter at et bilde av ham med Hitler-bart hadde spredd seg på nettet.

Pegida ble stiftet 20. oktober 2014 i Dresden, i protest mot planer om å opprette 14 sentre for 2.000 asylsøkere i byen.

Siden da har bevegelsen spredd seg til land over hele verden.

De har avvist anklager om at de samarbeider med nynazistgrupper, men ytrehøyre ekstremister deltar likevel jevnlig på mandagsdemonstrasjonene i Dresden.

Etter å ha ligget brakk en stund, fikk bevegelsen igjen nytt oppsving etter at over en million mennesker søkte asyl i Tyskland i 2015.

Les også: Bruker norsklignende flagg i Pegidademonstrasjonene
Les også: Innvandringskritisk parti på frammarsj i Tyskland

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt