NRK Meny
Normal

I dag stemmer britene taktisk

Hver femte britiske velger sier de vil stemme taktisk ved dagens parlamentsvalg. – I løpet av dagen i dag kan mange valgkretser svinge i en annen retningen enn man har trodd, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Velger Osama Suwar utenfor valglokale i Westminster

Osama Suwar ville ha stemt taktisk hvis han hadde bodd i en valgkrets der hver stemme teller. Men i Westminster, der han hører hjemme, vinner uansett de konservative. Han stemte Labour, selv om han vet at hans stemme dermed ikke får betydning for utfallet av valget.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Når folk blir spurt om hvorvidt de vil stemme på det partiet de ønsker skal vinne eller for å hindre et parti i å komme til makten, svarer hele 20 prosent ja på det siste. Hver femte velger stemmer altså taktisk, i følge meningsmålingen ComRes har gjort for Daily Mail.

Guide til konservativ seier

Den konservative avisen følger dette opp med en egen guide til sine lesere om hvordan de kan stemme taktisk for å hindre at Labour eller Det skotske nasjonalistpartiet vinner seter til det britiske parlamentet.

Daily mail 7.mai 2015

Daily Mail serverer en guide for taktisk stemmegivning for velgerne ved dagens parlamentsvalg.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Meningsmålingene klarer ikke å fange opp den taktiske stemmegivningen. Dermed kan slike stemmer gi stort utslag på sluttresultatetene, sier Storbritannia-ekspert Mustad.

Oppfordrer til å stemme på rivalen

Valgkampen har ført til merkelige oppfordringer fra enkelte partirepresentanter om å å stemme på rivalene.

– De konservative har oppfordret skottene til å stemme Labour for å unngå at SNP (de skotske nasjonalistene) blir en maktfaktor i de videre regjeringsforhandlingene, sier Mustad.

Jan Erik Mustad om britisk valg

Førstelektor ved Universitetet i Agder sier taktisk stemmegivning kan avgjøre det britiske valget.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Valget er godt i gang

Utenfor et av stemmelokalene i Westminster valgkrets er det ikke kø av valgere, men en jevn strøm av folk som avlegger sine stemmer. Osama Suwar er en av dem som i dag valgte å stemme for et regjeringsskifte. Selv om det konservative partiet etter alle solemerker vinner parlamentsplassen fra denne kretsen, valgte han å gi sin stemme til Labour. Men han ville kanskje valgt noe annet hvis han bodde et annet sted.

– Jeg ville stemt mer taktisk hvis jeg bodde i en marginal valgkrets. Det er førstemann over målstreken, og alle stemmer for andre enn vinneren er bortkastet. Samtidig teller hver stemme for at hvert enkelt partis selvfølelse, sier Osama Suwar.

Hisorisk valg

Valglokalene er åpne til kl.2300 i kveld norsk tid. Da kommer valgdagsmålingen, som vil gi en indikasjon på hvordan britene har stemt. Men ikke før i morgen tidlig vet man det endelige resultatet, og regjeringsspørsmålet kan la vente på seg enda lenger.

– Dette er et historisk valg nettopp fordi ingen vet hva som blir utfallet. Om vi får en mindretallsregjering eller en flertallsregjering, en koalisjonsregjering i mindretall eller i flertall. Dette avgjøres delvis av taktiske velgere i om lag 100 av de 650 valgkretsene, sier Jan Erik Mustad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt