Hvordan skaffet München-skytteren et av 20 millioner uregistrerte våpen?

MÜNCHEN/OSLO (NRK): Tyskland er det landet i EU med flest registrerte våpen per innbygger. I tillegg kommer om lag 20 millionene uregistrerte våpen. Etter tragedien i München vil politikerne stramme inn en allerede streng våpenlovgivning ytterligere.

Blomster utenfor Olympia-kjøpesenteret

SORG: Sørgende har lagt ned blomster utenfor Olympia-kjøpesenteret i München søndag.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Hvordan fikk han tak i en pistol?

Fredag skjøt og drepte 18 år gamle Ali David Sonboly ni mennesker før han tok sitt eget liv. Lørdag morgen står NRK i gangen i huset Sonboly bodde i sammen sine foreldre og snakker med naboen, én trapp ned.

Det er han, Fiorim Dalipi, som stiller spørsmålet alle lurer på:

«Hvordan fikk en deprimert gutt som har fått psykiatrisk behandling tak i skytevåpen og flere hundre skudd?»

Dalipi mener det viktigste etter skytingen er å finne svar på spørsmålet over, slik at man kan unngå nye, rystende episoder av den typen tyskerne opplevde på fredag.

Nå tar fremstående politikere i Tyskland til orde for det samme.

NRK har snakket med en av naboene til München-skytteren. Han sier han ikke vet om 18-åringen er psykisk syk, men at foreldrene hans er "ok".

VIDEO: Fiorim Dalipi, naboen til München-skytteren Ali Sonboly.

20 millioner uregistrerte våpen

Ifølge Daily Mail og Washington Post er Tyskland blant landene som har den strengeste lovgivningen når det gjelder våpenbesittelse i EU. Våpenlovene ble revidert og skjerpet etter to massakre i henholdsvis 2002 og 2009.

Likevel er Tyskland også det landet i EU med flest registrerte lovlige skytevåpen per innbygger. Ifølge det britiske nettstedet er det i dag registrert mer enn fem millioner våpen på rundt én og en halv million hender i Tyskland.

Den 18 år gamle massedrapsmannen Ali David Sonboly brukte en pistol av merket Glock under fredagens skyting. Ifølge politiet var serienummeret på pistolen filt bort, men det er foreløpig ukjent hvordan den psykisk syke 18-åringen skaffet seg det ulovlige våpenet.

Det som imidlertid er klart er at Sonbolys Glock inngår i en statistikk som bør gi grunn til bekymring for tyske politikere:

  • Ifølge en undersøkelse gjort av Fankfurter Allgemeine Zeitung i januar, finnes det så mange som 20 millioner skytevåpen illegalt i Tyskland.

Dermed hjelper det mindre at det per i dag foreligger strenge restriksjoner på hvilke våpentyper privatpersoner kan eie: Det er blant annet lagt ned totalforbud mot automatvåpen og spesielt kraftige våpen, ifølge Washington Post.

Tyskland opplever i gjennomsnitt minst et drap begått med skytevåpen hver uke. I fjor var antallet 57, en økning fra 42 året før.

Mannnen bak angrepet i Munchen 22. juli 2016 er fanget på film i det han skyter mot forbipasserende utenfor en McDonalds-restaurant.

VIDEO: Her skyter gjerningsmannen mot forbipasserende utenfor en McDonalds-restaurant.

Enda strengere regler

Fredag ble altså ni mennesker, de fleste i alderen 14 til 20 år, skutt og drept før gjerningsmannen gjorde ende på sitt eget liv.

Nå tar også fremstående tyske politikere til orde for at «nok er nok».

Sigmar Gabriel

Visekansler Sigmar Gabriel vil ha klarhet i hvordan München-skytteren fikk tak i våpen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Ifølge den velrenomerte tyske avisen Frankfurter Allgemeine har visekansler Sigmar Gabriel fra det sosialdemokratiske partiet SPD, i likhet med Dalipi, sagt at man må komme til bunns i hvordan Sonboly fikk tak i våpen.

I tillegg må man, ifølge Gabriel, kontrollere også begrense mulighetene til å få tak i våpen.

Det er også innenriksminister Thomas de Maizière fra det kristendemokratiske CDU enig i.

– Dette må vi komme til bunns i. Så må vi se hva vi kan og hva som er formålstjenlig å gjøre med våpenlovene, sier de Maizière.

Mobilvideoen som er lagt ut på Twitter det det som er den antatte gjerningsmannen skimtes mens han spaserer rundt på en parkeringsplass, på taket av en bygning i Riesstraße.

VIDEO: München-skytteren roper til en manm på en balkong at han har blitt« mobbet i syv år».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt