Normal

Hvem er mest presidentaktig?

NRKs tidligere USA-korrespondent Joar Hoel Larsen svarte på spørsmål om presidentvalget.

Joar Hoel Larsen
Foto: Kristian Elster / NRK

Her er noen av svarene på hovedtemaene som ble stilt.

Kvinner - svart

- Det har ennå ikke vært verken en svart eller en kvinne på dørstokken til Det Hvite Hus. Man kan ikke se bort i fra at velgerne i november vil synes at det blir i sterkeste laget denne gangen også. Sånn sett kan det bli en hvit eldre herre denne gangen også. Og McCain er en populær mann OGSÅ blandt demokratiske velgere. Så han har i alle fall ikke tapt på forhånd!

Splittende og samlende

- Amerikanske velgere oppfatter Hillary som splittende. I den forstand vil Barack Obama bli mer samlende. Samtidig vil en kvinnelig president eller en svart president provosere enkelte grupper. Den (relativt!) liberale John McCain - krigshelten - vil nok kunne samle et bredere lag av folket på en bedre måte.

Hvem er mest presidential?

- Obama er definitivt "presidential", selv om han er politisk fersk. Jeg tror Hillary Clinton vil kunne fremstå med trygghet og verdighet i en slik posisjon og kvitte seg med "bitch" stempelet. John McCain er litt hissig og flåsete i enkelte sammenhenger, men han er krigshelt hvilket holder for amerikanerene. Romney er fysisk flott, har lojal kone og fem all-american sønner; men mange vil bruke mot ham at det å være mormon er non-presidential i seg selv. Men alle vil kunne representere USA på en måte som amerikanere flest kan leve med.

Les alle spørsmål og svarene her

John McCain og alder

- Han er den eldste som har kommet så langt at han kan vinne både nominasjonen og valget. Ung mot gammel vil bli interessant. Ingen vil "bruke" alderen mot den gamle krigshelten, men demokratene vil - hvis så skjer - benytte bilder, formuleringer og hentydninger som gjør at velgerne er veldig klar over aldersforskjellen.

Holder Hillary løpet ut?

- Hun er kanskje i fremmarsj, i forhold til enkelte ferske meningsmålinger. Men hun har tapt terreng nesten over alt i løpet av de siste månedene. Hun har nok stabilisert seg nå og er klar for et lite come-back. Ja - jeg tror hun står distansen! Hun er en stayer, har en god organisasjon og et enormt ønske om å bli president.

Forskjellen Clinton og Obama

- Det er lite som skiller dem. Obama står litt friere for han satt ikke i Kongressen i 2001 da USA ble angrepet. Clinton har måttet tåle pepper fordi hun stemte for bevilgninger til krigen. Obama slapp å ta standpunkt i den saken. Begge kritiserer fangebehandlingen og står på Geneve-konvensjonenes grunn.

Visepresident

- Ingen stemmer på en vise-president, så det er ikke så viktig som vi ofte tror. Og den gamle reglen om at vedkommende må "utfylle" kandidaten er ikke SÅ aktuelt lenger. Men vise-presidentrollen er blitt viktigere med årene, så de må kunne samarbeide. Og det må være en som har tenkt tanken om at å bli president er aktuelt. Og DA er det ikke så mange å velge mellom! Men om de vil velge hverandre, eller Edwards, det er nesten umulig å si!

Hvem kan stemme?

- Dette varierer for de to partiene fra stat til stat. Noen steder kan alle delta, andre steder bare registrerte partimedlemmer, mens andre stater tillater "uavhengige" å delta. John McCain, f.eks. drar fordel av at uavhengige kan delta, da han (nesten) er mer populær utenfor eget parti enn på høyrefløyen hos republikanerene!

Miljø

- Miljø er ingen sentral sak i valgkampen, annet enn at alle er "for". Men John McCain er nok den som har best "record" når det gjelder å ta klimaendringer på alvor.

Mulighet til å sende spørsmål er stoppet, men Joar svarer fortsatt. 

Les alle spørsmål og svarene her

Joar Hoel Larsen var NRKs USA-korrespondent frem til 2006 og dekket gjenvalget av president George W. Bush i 2004.

Dette valget følger han kappestriden for www.nrknyheter.no tett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt