Høyesterett utsetter valgavgjørelse

Høyesterett i Zimbabwe vil ikke før i morgen avgjøre om den skal pålegge valgkommisjonen å offentliggjøre resultatene av valgene i landet straks.

Opprørspoliti foran Høyesterett

Opprørspoliti foran høyesterett. Retten er kommet i fokus fordi den kan pålegge Mugabe å offentliggjøre alle valgresultatene straks.

Foto: HOWARD BURDITT / REUTERS

Opposisjonspartiet MDC har forsøkt å få en domstolen til å tvinge valgkommisjonen til å offentliggjøre resultatet fra valget 29. mars.

Domstolen sier at den har myndighet til å ta en avgjørelse i saken, men utsetter det til tirsdag, fortalte MDCs advokat Alec Muchadehama til pressen utenfor domstolen mandag.

– Jeg tror valgkommisjonen bare ønsker å forsinke hele prosessen, sier han.

En av valgkommisjonens advokater bekrefter også at domstolen vil ta en beslutning tirsdag.

 Morgan Tsvangirai

Tsvangirai vant valget, og nå må utlandet hjelpe til med å få fjernet Mugabe fra makten, mener opposisjonen.

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Tsvangirai ber om hjelp

Samtidig ber Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai Det internasjonale pengefondet og utlandet om hjelp til å få president Robert Mugabe fjernet.

Landet vårt balanserer på en knivsegg

Morgan Tsvangirai, opposisjonsleder

Pengefondet (IMF) bør stanse hjelpen til Zimbabwe og begrense utbetalingene av 10 milliarder i bistandshjelp med mindre Mugabe trer tilbake.

Det ba Tsvangirai om i en kommentar i avisen The Guardian i dag. Her ba også land som USA, Storbritabnnia og Sør-Afrika om å legge press på presidenten for å få ham til å gå av, og han har reist til Sør-Afrika, trolig for å få støtte til kravet. En talsmann for partiet hans opplyser at han reiste til Sør-Afrika i går kveld.

Valgresultatene er ennå ikke offentliggjort, noe som tyder på at Mugabe har tapt, mener de.

Ny valgkamp?

Utsettelsen kommer samtidig som Mugabe utroper hvite bønder til Zimbabwes fiende nummer én – en strategi han trolig håper vil sikre ham større oppslutning.

I det som kan være et forsøk på å sanke stemmer i en eventuell andre runde av presidentvalget, nører Mugabe igjen opp under hatet til landets hvite storbønder.

Mange av dem måtte forlate gårdene sine da Mugabes såkalte krigsveteraner jaget dem vekk under den omstridte landreformen på begynnelsen av 2000-tallet.

Nå er presidentens egen milits igjen på krigsstien, og i helgen trengte flere av Mugabes menn seg inn på noen av de få gårdene som ennå drives av hvite.

Samtidig oppfordrer Mugabe til kamp mot de hvite bøndene.

– Jorda må fortsatt være vår. Jorda er vår, vi må ikke tillate at den igjen blir overtatt av de hvite, sier Mugabe til den statskontrollerte avisa Herald.

SISTE NYTT

Siste nytt