Må dokumentere homofili for å slippe militærtjeneste

Homofile menn i Tyrkia som vil slippe militærtjeneste, ydmykes med spørsmål om analsex og dameklær for overbevise militæret om at de faktisk er homofile.

Soldater i det tyriske militæret

Illustrasjonsfoto: Det er et ironisk paradoks for homofile menn i det tyrkiske militæret. Samtidig som de ikke er velkomne i militæret, blir de «tvunget» til å bevise at de er faktisk homofile for å få fritak.

Foto: MUSTAFA OZER / AFP

Militærtjeneste er obligatorisk for alle tyrkiske menn, med mindre man har en fysisk eller psykisk gyldig grunn for å slippe verneplikten.

Det tyrkiske militæret klassifiserer homoseksualitet som en mental lidelse og homofile menn er derfor fritatt fra militærtjenesten.

Men det er en ydmykende affære å overbevise de militære myndighetene om at man faktisk er homofil, skriver BBC.

Krever bildebevis

– De spurte meg om den første gangen jeg hadde analsex, oralsex og hva slags leker jeg lekte med som barn. De spurte også om jeg likte fotball og om jeg gikk i dameklær, sier «Ahmet».

Den unge mannen i 20-årene sto frem og fortalte tyrkiske myndigheter om sin seksuelle legning i håp om å få slippe å avtjene verneplikten.

– Jeg ble fortalt at jeg ikke så ut som en «normal homofil mann», fordi jeg hadde litt skjegg og så maskulin ut. De ba meg vise frem et bilde hvor jeg var kledd som en kvinne, sier Ahmet til BBC.

Han hadde ikke et bilde av seg selv i kvinneklær, men gikk med på å vise de militære offiserene et bilde av ham som kysser en annen mann.

En annen tidligere soldat «Gokhan» forteller at han måtte vise frem bilder av seg selv mens han hadde sex med en annen mann for å bevise at han var homofil.

– Ansiktet må være synlig og bildene må vise at du er den passive i forholdet, sier «Gokhan» til BBC.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Gaypride-festival i Istanbul 2011

Det har blitt litt lettere å være homofil i de større byene i Tyrkia. Gay Pride-festivalen i Istanbul 2011 var den aller største som noensinne hadde blitt holdt i landet.

Foto: MUSTAFA OZER / Afp

Medisinsk diagnose

Den tyrkiske homoaktivisten Nevruz Ebru Aksu sier til Gaysir at en homofil mann som ikke vil inn i militæret, også må undersøkes analt av en militærlege, for å fastslå om han har hatt analsex eller ikke.

– Legene får et press på seg fra sine overordnede for å diagnostisere homofili. Det er medisinsk umulig og ikke minst uetisk å definere seksuelle legninger, sier en psykiater som har jobbet ved et militært sykehus.

– Homofile menn i militæret kan by på «disiplinære problemer». Men vi må forsikre seg om at de som sier at de er homofile, faktisk snakker sannheten og ikke lyver for å sluntre unna, sier Armagan Kuloglu, en pensjonert general i det tyrkiske forsvaret.

Homofili er ikke straffbart i Tyrkia. Hverdagen til mange av landets homofile og lesbiske preges likevel av stigmatisering, vold, og trakassering, særlig på landsbygda.

I 2008 ble Ahmet Yildiz (26) skutt og drept, etter han sto frem som homofil for å slippe militæret. Ifølge aktoratet skal han ha blitt drept av sin konservative far.

SISTE NYTT

Siste nytt