12 drept – jakter tre gjerningspersoner

PARIS/OSLO (NRK): 12 personer, deriblant sjefredaktøren og flere av tegnerne, er drept etter at maskerte menn skjøt vilt rundt seg i lokalene til det franske, satiriske ukebladet Charlie Hebdo. Ifølge den franske innenriksministeren jakter politiet nå på tre gjerningspersoner.

Terrorister skyter mot politiet

SKYTER MOT POLITIET: Bilder skal vise terroristene i det de avfyrer skudd mot politiet i det de forsøker å flykte fra redaksjonslokalene.

Foto: ANNE GELBARD / Afp

Politiet i Paris bekrefter at 12 personer er drept. To av de drepte er politibetjenter.

Ifølge den franske påtalemyndigheten er elleve mennesker såret, fire av dem alvorlig.

40 personer ble reddet ut av redaksjonslokalene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP tok væpnede menn seg inn i redaksjonen like før klokken 11.30 og begynte å skyte rundt seg.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve opplyser onsdag ettermiddag at store politistyrker jakter på tre gjerningspersoner.

– Vi gjør alt vi kan for å uskadeliggjøre de tre kriminelle som utførte denne barbariske handlingen, sier Cazeneuve.

Ifølge CNN bistår amerikanske eksperter med å undersøke om grupper som IS eller Al Qaida var involvert i angrepet.

FBI-direktør James Comey opplyser at FBI samarbeider med franske etterforskere for å finne dem som står bak angrepet.

– Redaktøren og livvakten blant de drepte

Det har kommet opplysninger om at gjerningsmennene skal ha visst hvem de skulle skyte.

De kalte dem med fornavn, og flere av de mest sentrale tegnerne skal være drept.

Også Charlie Hebdos sjefredaktør Stephane Charbonnier (47), kjent som Charb, og politivakten som fulgte ham, er blant de drepte.

– Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet til Le Figaro.

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, sier han.

– Truet oss med våpen

Tegneren Coco var til stede da terroristene gikk til angrep.

– Jeg hadde vært og hentet datteren min i barnehagen, og da jeg kom foran døren til bygården hvor avisen holder til var det to menn med våpen som truet oss bryskt. De forlangte å komme inn, og jeg slo koden. De skjøt Wolinsky og Cabu (to tegnere. jour.anm.) Det varte i fem minutter. Jeg gjemte meg under en pult. De snakket flytende fransk, helt perfekt og sa noe om Al Qaida, sier hun til L'humanite.

Den 76-årige Jean Cabut, kjent som Cabu, var tegneserie- og satiretegner, og 80-årige Georges Wolinski var sjefredaktør i Charlie Habdo fra 1970 til 1981.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Filmet skytingen

FANGET PÅ FILM: Journalist Martin Boudot/Premieres Lignes filmet at det ble avfyrt skudd.

– Ropte «Allahu akbar»

– To maskerte menn tok seg inn i bygningen med maskinpistoler. Noen minutter senere hørte vi mange skudd, sier Benoit Bringer til Reuters.

Gjerningsmennene skal ha hatt med seg kalasjnikover og en granatkaster, skriver flere franske medier.

Fransk påtalemyndighet opplyser at gjerningspersonene ropte «Allahu akbar» under angrepet.

– Angriperne ropte «Allahu akbar» og at de ville «hevne profeten» da de stormet inn i lokalet, sier Francois Molins.

En video fra France 24 TV viser hvordan gjerningspersonene skyter mot en politibil. En politimann er skadet og ligger på fortauet. De to gjerningspersonene går da bort til ham og skyter ham i hodet, før de løper og setter seg i bilen og kjører av gårde.

Ifølge Le Parisien er fluktbilen funnet i 19 arrondissement i Paris. Gjerningspersonene skal da ha flyktet videre til fots. Det pågår nå en storstilt politijakt på terroristene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet undersøker fluktbilen

UNDERSØKER: Politiets teknikere går gjennom en bil terroristene skal ha brukt i flukten fra angrepet mot Charlie Hebdo.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Bilen ble funnet nord i Paris, og politiet har saumfart området der den ble funnet.

Politiet har sperret av et stort kvartal og politiet saumfarer videoen som viser disse to som går inn i bygget og til angrep på journalistene. De søker nå i konkrete miljøer, men også gjennom hele Paris.

Angrepet tidligere

Politimenn ved Charlie Hebdo

UNDERSØKER: Fransk politi utenfor redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Charlie Hebdo er et kontroversielt ukeblad, som flere ganger har skapt reaksjoner med sine satiriske tegneserier og kommentarer.

Den siste meldingen er lagt ut på ukebladets twitterside, er en karikatur av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Ifølge Ap hadde den radikale terrorgruppen IS truet med å angripe Frankrike kort tid før denne twitter-meldingen ble publisert.

Også i 2011 ble ukebladet angrepet. Den gangen gikk det av en bombe inne i redaksjonslokalene. Dette skjedde dagen etter at avisen hadde utnevnt profeten Muhammed til redaktør for deres neste utgave og trykket en Muhammed-karikatur på forsiden av magasinet.

Skadet etter skyting i Paris

HJELPER SKADDE: En mann blir fraktet inn i ambulanse etter å ha blitt skadet i angrepet mot Charlie Hebdo.

Foto: Philippe Dupeyrat / Afp

I januar 2013 ga magasinet ut et 64 sider langt spesialnummer med karikaturer, om profeten Muhammeds liv, og i september 2012 trykket de også tegninger av profeten. Hver gang har dette ført sterke reaksjoner og protester i mange muslimske land.

Mottatt trusler

Ifølge en journalist i Charlie Hebdo, som ikke selv var på stedet, har ukebladet mottatt mange trusler og vært under politibeskyttelse.

– Vi får trusler på e-post og telefon hele tiden, men vi tar dem ikke så alvorlig. Den siste tiden hadde vi inntrykk av at det var gått litt over med truslene, sier journalisten ifølge Le Monde.

Krisemøte

Elleve er drept og flere skadet i et angrep mot det satiriske ukebladet Charlie Hebdo i Paris.

President François Hollande har ankommet stedet. Han har også innkalt regjeringen til et krisemøte etter angrepet. Hollande omtaler angrepet som et barbarisk terrorangrep.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten. Frankrike er i sjokk etter denne terrorhandlingen, sa Holland, samtidig som han fortalte at flere angrep mot Frankrike var blitt avverget den siste tiden.

Sikkerhetsnivået i Frankrike blir nå hevet til det høyeste i landet. Alle redaksjoner i Paris, også den anerkjente avisen Le Monde, er nå satt under politibeskyttelse. Også andre viktige bygg har økt sikkerheten. På sentrale reisepunkt som flyplassen og togstasjonen er det økt beredeskap og barn har blitt bedt om å dra tidlig hjem fra skolen.

Da NRK ankom togstasjonen i dag var det ekstra mange bevæpnede politifolk og de var helt tydelig nervøse. I hjertet av Paris, der dette attentatet skjedde, er det enda mer politi.

De har sperret av et stort område, og det er ikke mulig å kjøre nærmere enn én kilometer til der attentatet skjedde.

Paris, Eiffeltårnet og det 11. arrondissement

SISTE NYTT

Siste nytt