NRK Meny
Normal

Kan Hillary overbevise tvilerne?

LAS VEGAS (NRK): I natt møter de demokratiske presidentkandidatene til sin første fjernsynsdebatt. Hillary Clinton leder fortsatt på alle nasjonale målinger. Men det er lite entusiasme rundt henne.

Hillary Clinton, presidentkandidat for Demokratene

Hillary Clinton snakker til ledere i Det demokratiske partiet i Minneapolis 28. august i år. Ifølge meningsmålingene er hun den mest valgbare, i alle fall så lenge visepresident Joe Biden ikke er kandidat

Foto: Craig Lassig / Reuters

Clinton leder med et snitt på 16,6 prosent foran nummer to, Bernie Sanders, på de ti siste landsomfattende meningsmålingene. Her i Las Vegas er folk mer opptatt av enarmede banditter enn valgkamp. Likevel treffer vi flere som sier de skal se debatten.

Josh og Ann

Josh og Ann mener Obama har vist at det er lettere å love enn å gjennomføre. De håper Hillary med sin politiske erfaring kan bli mer effektiv som president

Foto: Gro Holm

Jeg håper hun vil framstå som mer likandes, sier Josh. Både han og kjæresten Ann skal uansett stemme på Hillary, først og fremst fordi hun insisterer på strengere våpenlover.

– Nei, hennes tid var over på 90-tallet, mener Mark, som vurderer å stemme republikansk for første gang. Han har ikke bestemt seg, men «the Clintons» blir det ikke.

Hillary «lite troverdig»

Mark Marowski

Mark Marowski har pleid å stemme demokratisk, nå vet han ikke

Foto: Gro Holm

I slutten av august svarte seks av ti i en landsomfattende meningsmåling at de oppfatter Hillary som «lite troverdig». Skandalen rundt den private-postserveren kommer til å forfølge henne i resten av valgkampen, særlig hennes påstand om at hun aldri mottok eller sendte e-post som hadde hemmeligstemplet innhold. Nå granskes hun av både FBI og Kongressen.

Debatt til venstre for Obama

Det finnes bortimot ingen i USAs «kommentariat» som tror «sosialisten» Bernie Sanders vil ende opp med å bli demokratenes presidentkandidat, selv om han samler titusenvis på valgmøter og leder foran Clinton i den viktige delstaten New Hampshire.

Men han har i alle fall presset Hillary mot venstre, i konkurranse om fagorganiserte, ungdom og folk som er skuffet over Obama.

Senator Bernie Sanders

Bernie Sanders leder på meningsmålingene foran Hillary Clinton i den viktige delstaten New Hampshire. Men få tror han kan vinne nominasjonsvalget neste sommer

Hillary snudde for eksempel i synet på TPP, frihandelsavtalen som president Obama nettopp inngikk med 11 andre Stillehavs-landd.

Som utenriksminister kjempet hun for avtalen, nå er hun engstelig for at den vil ramme amerikanske arbeidsplasser og sier nei takk. Hun har også sagt nei til Keystone XL, en rørledning som skal levere olje fra Canada og Nord-Dakota til Mexicogolfenn. Obama-administrasjonen har ikke tatt noen endelig beslutning når det gjelder rørledningen.

Rockestjerne versus lektor

Når det gjelder politiske standpunkter er «nye» Hillary og Bernie Sanders ikke så veldig ulike. Men den 74-årige senatoren fra Vermont blir mottatt som en rockestjerne av unge velgere. Han beskrives som «autentisk», i motsetning til «lektoren» Clinton. Hun opptrer gjerne i små forsamlinger, med stor kontroll over hvem som får stille spørsmål. Hun har til nå ikke angrepet Sanders direkte, så mange er spente på hvordan hun vil markere seg i forhold til ham i kveldens debatt.

Biden – elefanten i rommet

Tre av de demokratiske presidentkandidatene har under én prosent oppslutning på meningsmålingene (se faktaboks). Men dersom visepresident Joe Biden bestemmer seg for å stille, vil han kunne bli en utfordrende konkurrent for Clinton.

Joe Biden

Joe Biden sørger fortsatt over sønnen, som døde tidligere i år. Ryktene går om at han vil bestemme seg i løpet av et par uker for om han stiller som demokratisk presidentkandidat

Foto: Paul Sancya / Ap

En meningsmålingg fra 6. oktober viser at Biden er den eneste som klart ville slått republikanernes ledende kandidat, Donald Trump, dersom det hadde vært valg nå. Likevel leder Clinton foran Biden på meningsmålinger der bare demokratiske velgere er spurt om hvem de vil skal nomineres som deres kandidat.

Arrangøren av fjernsynsdebatten, CNN, har i alle fall sagt at det står en ekstra talerstol klar, dersom visepresidenten skulle bestemme seg i siste liten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt