Hopp til innhold

Hillary Clinton kommer til Norge

USAs utenriksminister Hillary Clinton kommer på offisielt besøk til Norge i juni, etter det NRK kjenner til.

Hillary Clinton

Hillary Clinton kommer på offisielt besøk i juni, og skal etter planen innom Nord-Norge.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Hillary Clinton kommer etter det NRK kjenner til på offisielt besøk til Norge i juni.

Dette blir det første norgesbesøket for Clinton som utenriksminister, og hun skal under oppholdet etter planen også til Nord-Norge.

Håper på engasjement for Nordområdene

Det er ventet at den amerikanske utenriksministeren vil ha samtaler med sin kollega Jonas Gahr Støre og andre norske toppolitikere.

Hillary Clinton var på Svalbard i august 2004, den gangen som miljøengasjert senator fra USA.

Og det er det norske myndigheter håper på når Clinton etter planen kommer på offisielt besøk hit i begynnelsen av juni; et sterkere engasjement fra USA i de energirike Nordområdene.

Et besøk fra Clinton, denne gangen som utenriksminister, vil være en anledning til å fremme Nordområdenes betydning, og for Norge er det også viktig å ha USA med på laget i samarbeidet med det store Russland i øst.

Skal besøke Nord-Norge

Planen er at Hillary Clinton skal besøke et sted i Nord-Norge i forbindelse med Norgesbesøket, men både praktiske og tidsmessige forhold vil spille inn på hvor dette vil skje.

Aktuelle steder er både Bodø, Tromsø og Kirkenes. Hillary Clinton møtte sin norske kollega Jonas Gahr Støre i august i fjor, og ble da invitert til Norge og Nord-Norge spesielt.

Møter på toppnivå mellom Norge og USA har ofte vært sett på som et barometer på forholdet mellom landene, og det vakte oppsikt at Jens Stotenberg som statsminister måtte vente helt til Barack Obama overtok som president før han ble invitert til det hvite hus.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken til NRK.no fredag. De ønsker verken å bekrefte eller avkrefte at Hillary Clinton kommer.


SISTE NYTT

Siste nytt