Hopp til innhold

Hetebølge i Europa: Storbritannia erklærer nasjonal krisetilstand

Temperaturen stiger i Europa. Skogbranner herjer og Storbritannia erklærer krisetilstand i frykt for at gradestokken bikker 40 grader.

Mens brannmannskapene kjemper mot flammene i Malaga, har mer enn tusen mennesker blitt evakuert.

I neste uke vil hetebølgen krype seg opp mot Storbritannia, som i dag har erklært nasjonal krisetilstand.

Les også Europa blir svidd under hetebølge: – Er på veg mot Noreg

Britain Weather Heatwave

«Ekstremvarme» i Storbritannia

Britisk Meteorologisk institutt advarer mot «ekstremvarme» på mandag og tirsdag neste uke. Det er første gang at instituttet har varselet om så ekstreme temperaturer opp mot 40 grader på det som er betegnet som rødt nivå.

England hete

Britisk Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel.

Foto: Skjermdump / Met Office

Det kan føre til fare for trafikkproblemer, strømbrudd og risiko for liv og eiendom.

– Briter er ikke spesielt vant med høye temperaturer. Det er aldri målt 40 grader der. Det er først og fremst sørlige områder som blir berørt, Skottland slipper unna, sier statsmeteorolog John Smits.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) melder at den pågående hetebølgen i Europa vil føre til en rask økning av forurensning i atmosfæren. Det er spesielt i urbane strøk at forurensningen vil øke.

Det er fordi forurensningspartikler blir fanget i lufta. Lufta ligger stille uten mye bevegelse og vind i varmen, forklarer meteorologen.

– Så forurensningspartiklene hoper seg opp. Det fører til dårligere luftkvalitet, som påvirker helsa til sårbare folk.

Enorm skogbrann i Malaga

Flere steder i Europa har det også brutt skogbranner. På grunn av ekstremvarmen har det vært vanskelig for brannfolkene å få kontroll.

Mer enn 1000 personer har fått beskjed om å evakuere i ettermiddag etter en stor skogbrann i Malaga, melder lokalavisen Malaga Hoy.

Evakueringen skjer i tettstedene Alhaurín el Grande og Alhaurín de la Torre, ifølge avisa.

Infoca, tjenesten for slukking av skogbranner i Andalucia, sier til Malaga Hoy at det er for tidlig å si noe om hva som har forårsaket brannen.

Nordmannen Marit Breen forteller at hun tidligere i dag kunne se flammene fra balkongen sin, men forteller at det nå ser ut som om det har avtatt.

Breen passer en leilighet i Alhaurin de la Torre.

– Vi har ikke fått noe informasjon om evakuering, og det ser ut som om det avtar veldig. Rundt klokken 13 reflekterte det gult fra flammer, nå ser det ut som om det ligger en sky over fjellet, sier Breen til NRK.

Hun forteller at hun ikke hadde fått med seg skogbrannen før noen naboer ga beskjed.

Røyk fra balkongen til Marit Breen

Røyk fra balkongen til Marit Breen.

Foto: PRIVAT

Skogbranner i Portugal

Portugal har innført beredskapstilstand på grunn av skogbrannene. Torsdag var over 3000 brannfolk satt inn for å slukke skogbranner som har rammet Portugal. Mer enn 25.000 dekar med skog har blitt svidd av i landet denne uka.

Minst 30 hus er blitt skadd. Onsdag ble det telt hele 200 forskjellige branner.

En brannmann kjemper mot flammene i kommunen Alvaiazere, midt i Portugal. Landet har vært rammet av mange hundre skogrammer denne uka.

En brannmann kjemper mot flammene i kommunen Alvaiazere, midt i Portugal. Landet har vært rammet av mange hundre skogrammer denne uka.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

– I går ble det målt 47 grader på et sted i Portugal. Det er juni-rekord om ikke målestasjonen blir annullert senere. Fra før er rekorden i landet 47,4 grader i august for noen år tilbake, sier statsmeteorolog John Smits.

– Spania har temperaturer midt på 40-tallet i dag. Heldigvis er det ikke så varmt så mange steder. På kysten i Spania og Portugal er det ikke så galt, sier han.

Statsmeteorolog i NRK, John Smits, jobber også i Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Norge er for langt unna for å bli rammet av hetebølgen som nå finner sted lenger sør i Europa, forteller han.

Statsmeteorolog i NRK, John Smits, jobber også i Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Norge er for langt unna for å bli rammet av hetebølgen som nå finner sted lenger sør i Europa, forteller han.

Foto: Tore Meek / NTB

Varmest i Finnmark

Klimaforsker Tore Furevik har advart mot at nordmenn ikke forstår hvor ekstremt farlig hetebølgene i Europa er.

– De er jo dødelige, ikke bare for naturen og dyr, men også for mennesker. Det er en klar sammenheng mellom dødstallene om sommeren og høye temperaturer, sier Furevik til NTB.

Spain Heatwave

Brannmannskap forsøker å slokke en skogbrann utenfor Madrid. Spania og Portugal opplever sin andre hetebølge på under en måned.

Foto: Bernat Armangue / AP

Det skal samtidig mye til for at de ekstreme temperaturene når helt opp til Norge. Geografisk ligger Norge for langt unna varmlufts-kjerneområdet i det nordlige Afrika, forteller statsmeteorologen Smits.

– Men vi hadde en runde i slutten av juni og begynnelsen av juli da det ble målt 32,5 grader i Banak i Finnmark. Det er Finnmark som har vært varmest i Norge i sommer.

For at varmen skal komme så langt nord, må den komme «bakveien», forklarer Smits.

– Varmen kan ikke komme nord eller vest fra. Den må komme øst eller sørøst fra, fra Russland og innover Finnmark. Kommer vinden fra andre veien faller temperaturen fort 20 grader.

SISTE NYTT

Siste nytt