NRK Meny
Normal

Her tar han sitt første skritt i Europa

Han kom i gummibåt sammen med moren sin til den greske øya Lesvos i morges. Nå starter den lange vandringen.

Mor og barn kommer med gummibåt til Lesvos

En mor kommer med sitt barn til stranden på den greske øya Lesvos fredag 4. september. Samtidig holder EUs utenriksministre møte om flyktningkrisen som har rammet Europa.

Foto: Åse-Marit Befring / NRK

Moren og den lille gutten er blant flere hundre flyktninger som er kommet til den greske øya Lesvos bare i dag. Det er hundrevis av flyktninger overalt på øya, på vei til havna for å registrere seg.

Politiet bruker tåregass

Flyktninger til fots på Lesvos i Hellas

Den lange marsjen starter. Første stopp er en havneby i Lesvos der flyktningene registreres.

Foto: Åse-Marit Befring / NRK

Rundt 200 flyktninger har i dag blitt møtt av politi med tåregass da de forsøkte å borde et skip i en av havnene i Lesvos. Flyktningene kastet stein mot politifolkene.

Flyktningene var blant dem som ennå ikke har registret seg på øya, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kaotisk på Lesvos

Den vesle gutten går med sin mor og hundrevis av andre familier. Gutten kom i en båt med afghanske og syriske flyktninger. Det er 30 varmegrader.

– Hvis Europas ledere skal løse dette, så må de starte her, sier Eric Camtson til NRK.

Han har bodd på øya Lesvos de siste 16 årene og har aldri opplevd maken. Nå er han blant dem som har meldt seg frivillig for å hjelpe alle de som kommer.

Hellas er første stopp i det som har blitt den viktigste fluktruten til Vest-Europa denne sommeren, og har skapt en flyktningkrise Europa ikke har opplevd på lenge.

Ber om unntakstilstand

ordfører Spiros Galinos

Ordfører Spiros Galinos frykter uro hvis det fortsetter å komme like mange flyktninger til Lesvos.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Ordfører Spiros Galinos frykter at øya kommer til å gå under med flyktningene hvis den ikke får hjelp. Han har sendt et brev til den greske statsministeren og bedt henne erklære unntakstilstand på Lesvos.

– 2.500 til 4.000 kommer hver dag, ifølge de lokale myndighetene. Bare i går kom det 57 gummibåter. Nye rekorder slås dag for dag, sier han.

Ordføreren forteller at det nå er minst 20.000 på øya, men at bre 7000 har fått papirer. Det er ikke ferjer til å frakte dem til fastlandet. Flyktningene ligger på havna og venter.

På en øy med 84.000 innbyggere er det uhåndterlig:

– Millioner venter i Tyrkia. Vi har sett de første tilløpene til uro, og det kommer til å forverre seg, sier Spiros Galinos.

Han mener Lesvos har blitt en flaskehals der flyktninger kommer inn men ikke videre. Det skaper frustrasjon for alle de tusenvis som ligger i gatene og på havna. Øya lever også av turister:

– EU må legge press på Tyrkia slik at smuglerne ikke får operere fritt, sier han.

– Et avgjørende øyeblikk for EU

FN som har bedt EU ta imot 200.000 flyktninger nå, følger EU-ministrenes møte i dag tett. Måten landene i EU tar imot flyktningene på, vil være et avgjørende øyeblikk for den europeiske union, ifølge FN.

– Dette er et avgjørende øyeblikk for EU, og unionen har ikke nå noe annet valg enn å mobilisere med full styrke, sier høykommissær for menneskerettigheter António Guterres i FN til Reuters.

Nye flyktninger til Lesvos

Flyktninger kommer med gummibåt til den greske øya Lesvos.

Foto: Åse-Marit Befring / NRK

EU har så langt tatt en relativ liten del av flyktningene fra krigen i Syria. 4 millioner er på flukt i nabolandene til Syria, og 7,6 millioner mennesker er internt fordrevne.

Flere enn 300.000 mennesker har så langt risikert livene siden i forsøket på å krysse Middelhavet. 2.600 har mistet livet.

– EU har kommet til sannhetens øyeblikk. Nå er tiden inne til å bekrefte verdiene EU er tuftet på, sier Guterres, Portugals tidligere statsminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt