Hopp til innhold

Her står de viktigste slagene

En meningsmåling fra slutten av oktober viser at 64 prosent av amerikanerne mener landet er på feil spor. Det kan bane veien for et republikansk valgskred. Alle spør seg nå bare hvor stor vil seieren bli.

En valgmedarbeider viser vei inn til et stemmelokale i Wisconsin.

En valgmedarbeider viser vei inn til et stemmelokale i Wisconsin.

Foto: Dan Powers / Ap

Meningsmålinger levner nemlig ingen tvil om at Republikanerne vil få en klar framgang under kveldens viktige mellomvalg. Ingen tviler lenger på at de vil greie å kapre flertallet i Representantenes hus. Spørsmålet er om de også vil greie å ta flertallet i Senatet.

De første resultatene

De første stemmelokalene stenger rundt midnatt norsk tid. I Kentucky og Indiana vil man få de første signalene på hvor stygt det kan bli for Demokratene.

Det er forventet at Republikanerne vinner plassene i Senatet i begge statene, og hvis Tea party-kandidaten Rand Paul tar den ene plassen fra Kentucky - slik han ligger an til på meningsmålingene - kan dette bli en lang kveld for Obama.

Det vil nemlig ses på som en helt klar indikasjon på at velgerne har stemt på de høyrevridde kandidatene andre steder også.

Frammøte og valgdeltakelse

Den største faren for Demokratene er at desillusjonerte velgere blir sittende hjemme, slik at tapet blir enda større enn målingene viser.

Republikanerne håper den entusiasmen som de har skapt gjennom sin intense valgkamp de siste månedene vil føre til at deres støttespillere går til valgurnene fremfor Demokratenes.

Video Geir Lundestad om mellomvalget i USA

Video: Geir Lundestad ser likheter til valget i 1994.

En meningsmåling denne uken viste nemlig at Republikanerne leder med 15 prosentpoeng på Demokratene blant «sannsynlige velgere», det betyr velgere som ennå ikke har registret seg. Gapet var kun på 4 prosentpoeng blant registrerte velgere, skriver det politiske nettstedet Politico.

Og Demokratene har ikke råd til å tape med 15 prosentpoeng i kveld. Derfor har de mobilisert alt det som kan krype og gå for å oppmuntre folk til å velge. Barack Obamas siste utspill er nesten utelukkende rettet mot unge velgere, minoriteter og andre grupper som førte til hans valgseier for to år siden.

Nesten som i 1994

Hverdagen etter valget kan bli kaotisk i amerikansk politikk.

– Ettersom det politiske systemet krever konsensus, kan det etter valget lett bli en stillingskrig der Republikanerne vedtar sine ting - mens presidenten legger ned veto. Med ulikt flertall i de to kamrene blir det enda mer komplisert, sier USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NTB.

Obama hilser på forbipasserende i Philadelphia

Barack Obama har vært aktiv i valgkampen og hilser på folk i Philadelphia.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

I 1994 opplevde USA en lignende situasjon. Demokratene mistet flertall i både Senatet og Representantenes hus to år etter at Bill Clinton var blitt valgt til president. Han greide likevel å bli gjenvalgt to år senere.

– Clinton var glimrende til å drive det taktiske spillet og greide å fremstå som en moderat person som forsøkte å hindre ekstreme vedtak. Spørsmålet er om Obama vil greie det samme, sier Melby.

- Hva kunne Obama gjort annerledes?

– Det har festet seg et inntrykk av at han har prioritert helsereformen fremfor økonomi og arbeidsplasser. Krisen ga ham mulighet til å gjøre større grep, men han gjorde kanskje litt for mye litt for fort, sier Melby.

Satser på kvinnene

En viktig gruppe for Demokratene er kvinner. I Colorado har demokratenes senator Michael Bennet anklaget sin utfordrer, Ken Buck, for å være ”soft on rape”. Og i flere ande delstater forsøker Demokratene å svartmale republikanske kandidaters meninger rundt det som antas å være kjernesaker for kvinner.

Men skal Demokratene vinne, må de vinne kvinnenes stemmer med god margin.

De største slagmarkene som Demokratene fortsatt kan vinne, er trolig i Florida og Ohio. De siste meningsmålingene i de to statene er oppløftende lesning for Obama. Gode resultater her kan komme godt med i forhold til presidentkampanjen 2012. Tap kan bety katastrofe.

Video Jon Gelius om valget i USA

Video: Jon Gelius peker på Obamas kjernevelgere som nøkkelen til Demokratene.

Tea Party-bevegelsen ble først sett på som som festbremser. Kandidater så upolerte og så konservative at de ikke ville ha noen sjanse, men etter hvert som valgnatten har nærmet seg har mange av dem seilt opp til å bli hete kandidater.

Tea Party-kandidat Rand Paul er ventet å vinne et sete i Senatet for Kentucky, Sharron Angel kan slå ut Demokratenes majoritetsleder Harry Reid fra Nevada. Fra Minnesota kan Michele Bachmann komme inn, mens YouTube-sensasjonen fra Florida, Allen West, kan slå ut Ron Klein.

Nattens valg blir av mange først og fremst sett på som et protestvalg grunnet den økonomiske krisen. De viktigste kampene vil trolig stå i Ohio, Pennsylvania og Wisconsin.

SISTE NYTT

Siste nytt