Her går milliarder av kroner opp i røyk

Romraketten Falcon 9 som eksploderte under en testskyting torsdag, hadde en Facebook-satellitt til en verdi av 200 millioner dollar om bord.

En ubemannet romrakett eksploderte under en test på bakken i Cape Canaveral i USA torsdag. På raketten satt blant annet Facebooks første satellitt.

OPP I LUFTA: Her går flere millioner dollar opp i røyk.

Falcon 9-raketten, som ifølge Reuters hadde en verdi på 62 millioner dollar, fraktet den israelske romsonden Amos 6. Romsonden skal etter planen brukes av Facebook til å sende internettforbindelse til avsidesliggende områder i Afrika. Den hadde en verdi på 200 millioner dollar.

Dermed var det verdier for i overkant to milliarder norske kroner som ble ødelagt i ulykken i Cape Canaveral i USA torsdag morgen.

Zuckerberg: – Dypt skuffet

Facebook-gründer Mark Zuckerberg er selv i Afrika for tiden og skriver på Facebook om sin skuffelse etter at han fikk vite at satellitten ble ødelagt.

– Jeg er dypt skuffet over å høre at SpaceX sin oppskytningsfeil ødela vår satellitt som ville gitt internettforbindelse til så mange entreprenører og alle andre rundt om kring på kontinentet.

– Heldigvis har vi utviklet andre teknologier som Aquila som vil gi mennesker forbindelse. Vi er fremdeles dedikert til vårt oppdrag om å gi internettilgang til alle, og vi vil fortsette å jobbe helt til alle har mulighetene som denne satellitten ville gitt.

Ledes av Tesla-gründer

Årsaken til torsdagens eksplosjon er ikke kjent, og den neste oppskytingen av en Falcon 9-rakett skulle etter planen ikke skje før lørdag. Den gjennomgikk en rutinemessig test da ulykken skjedde torsdag.

Raketten tilhører romprosjektet SpaceX, som ledes av Tesla-gründer Elon Musk. Ulykken skjedde på det privateide selskapets base i Florida, ifølge avisen Observers romjournalist. Ingen ble skadet i ulykken.

En ubemannet romrakett har eksplodert under en test i Cape Canaveral i USA, ifølge amerikanske medier. Det er foreløpig uklart om noen ble skadd i ulykken.

Røyken fra ulykken var synlig på lang avstand.

SISTE NYTT

Siste nytt