NRK Meny
Normal

Her er virkeligheten som Myanmar ikke ville at kongeparet skulle se

Det norske kongeparets besøk i det tidligere slumområdet i Mandalay i Myanmar har utløst sinne blant mange hjemløse og fattige, sier en lokal journalist.

Da kong Harald og dronning Sonja ankom Mandalay grytidlig fredag morgen norsk tid, ble de tatt imot av smilende barn og folk kledd i ulike etniske drakter. Et par hundre meter bak politisperringene, satt det noen andre barn som så på begivenhetene fra avstand.

Der var det ikke mye igjen av feststemningen rundt det kongelige følget.

– Jeg tok mange bilder av de barna. I de siste ukene har de sovet langs gaten og på stranda etter at familiene mistet sine hjem, sier den myanmarske journalisten San Yu Kyaw til NRK.

San Yu Kyaw - burmesisk journalist fra Mandalay

Journalist San Yu Kyaw mener det er fortsatt mye som gjenstår før Myanmar kan kalles et demokrati.

Foto: Privat

Torsdag ble det kjent at et stort slumområde ved elvebredden i Mandalay har blitt jevnet med jorden i forkant av norske kongeparets besøk. San Yu og hans kollega Aye Su Mon dro ned til området på fredag for å dokumentere ødeleggelsene.

– Vi møtte mange som var fortvilet over å ha mistet husene sine. Jeg overdriver når jeg sier hus, fordi det var egentlig snakk om små skur som de har bygget ved å binde tau rundt treplanker og presenninger, sier San Yu Kyaw.

– Mistet det lille de hadde

Flere av de hjemløse er fortvilet fordi det er usikkert om de får lov til å flytte tilbake til området. Vinteren er på vei, og temperaturen i området synker.

– Dette er fattige mennesker som bodde og jobbet ved havna. De hadde ikke mye fra før, men nå har de mistet det lille de hadde. Nå har de ikke engang tak over hodet, sier San Yu Kyaw.

– Jeg håper norske myndigheter sender et klart signal til de ansvarlige om at det som har skjedd ikke er akseptabelt. Mange sier at landet vårt har blitt et demokrati. Det har vært fremskritt, men det er fortsatt mye som må forandres her, sier journalisten.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Kongebesøk i Myanmar

VIDEO: Kong Harald forteller hva han synes om at folk har mistet huset fordi ting skal se fint ut før kongebesøket.

– Sinte på kongen

San Yu forteller at noen av de hjemløse er sinte på kongen, fordi de tror at dette ikke ville ha skjedd dersom kongeparet holdt seg hjemme i Norge.

– Disse menneskene har bodd her i flere år, men det er først nå at de får beskjed om å fjerne seg fra området. Det er uheldig at dette kobles opp mot det kongelige besøket, for da faller folkets vrede på kongen, sier han.

– De tror det er på grunn av kongen at de har mistet huset. Men det er myndighetene i Mandalay som har brukt kongebesøket som en unnskyldning for å rydde vekk menneskene fra dette området, mener San Yu Kyaw.

NRK har tidligere skrevet at verken UD eller slottet visste på forhånd hva slags forberedelser lokale myndigheter hadde satt i stand.

– Dette er veldig leit. Vi har ikke bedt om dette i det hele tatt. Dette tyder kanskje på at landet har langt igjen i demokratiseringsprosessen, sa kong Harald til NRK.

Utenriksdepartementet skal ha et møte med myndighetene i Myanmar i etterkant av kongebesøket for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Kongeparet kan få se mine bilder

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande mener det er viktig å følge med på konkrete endringer og ikke bare løfter om demokrati.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Venstres leder, Trine Skei Grande (V) var i Myanmar sammen med utenrikskomiteen i september.

– Dette er bare et symbol på diktaturets tankegang som fortsatt er råder. Demokratiet bruker sjelden å gjemme bort sin egen befolkning. Vi får håpe at besøket har bidratt til å styrke demokratiprosessen og ikke til å styrke makthaverne, sier Skei Grande til NRK.

– VI må ikke bli for entusiastiske over at gamle menn i militærdiktaturet har lært seg å si ordet demokrati, og dermed glemme å stå på riktig side i kampen om menneskerettigheter. Det er viktig å følge med på at de også klarer å gjøre konkrete endringer, sier Skei Grande.

Ettersom kongeparet har fått sett en forskjønnet utgave av landet, tilbyr politikeren dem å komme hjem til henne og få sett en bit av virkeligheten.

– Myanmar er uten tvil et land med mye fattigdom. I praksis er det fortsatt det gamle militærdiktaturet som styrer, og de tar imot gjester på militærdiktaturets vis. Jeg har en del bilder fra slummen som kongeparet kan få se en dag de har tid. Jeg tror de tåler å se virkeligheten, sier Skei Grande til NRK.

– Norge har et ansvar

Kirkens Nødhjelp mener det som har skjedd, viser at fredsprosessen i Myanmar står i stampe.

– Dette viser hvor stor makt militære har fortsatt i Myanmar og hvor lite av åpenhet og demokratiske rettigheter som har fått konkrete følger for de mest sårbare i landet, sier utenlandssjef Eivind Aalborg i Kirkens Nødhjelp.

– Denne saneringen er nok et fryktelig eksempel på at Myanmar har en lang vei å gå for å stoppe menneskerettighetsbrudd. Norsk næringsliv og norske myndigheter har et stort ansvar for å fremme menneskerettigheter i Myanmar, sier Aalborg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt