Hopp til innhold

Kongeparet vet ikke om tvangsutflyttingen

MANDALAY (NRK): Det norske kongeparet har ingen anelse om hva som venter dem når de ankommer Mandalay. Et stort slumområde har blitt jevnet med jorden av landets myndigheter for å vise de norske gjestene et glansbilde av Myanmar.

Tvangflyttet før kongelig besøk

Det er lite igjen som vitner om at det var et stort slum-boligområde her ved Gaw Wein-havnen langs elvebredden.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Langs elvebanken til Irrawaddy-elven ved Mandalay, jobber det tett i tett med myanmarske havnearbeidere som forbereder ankomstområdet ved havnen.

Blomster har blitt plantet. Norske og myanmarske flagg har blitt heist opp, og arbeiderne jobber med å få opp et stort banneret som skal ønske det norske kongeparet velkommen til Mandalay.

Et stort område på størrelse med flere fotballbaner har blitt ryddet. En gul veivals kjører over området og gjør alt flatt og fint etter bulldoseren som har jevnet området med jorden. Men ingen vil snakke med NRK om hva som tidligere befant seg i dette havneområdet.

Bekrefter utkastelse

Avisen Irrawaddy avslørte torsdag at lokale styremakter har beordret familiene som bor i slumområdet langs elvebredden til å ødelegge hjemmene sine før den kongelige ankomsten.

Mens kongeparet nyter elvebåtturen fra Bagan til Mandalay, har en rekke fattige familier som bor og arbeider langs Irrawaddy-elvebredden nær Gaw Wein-havnen blitt tvunget til å forlate sine hjem.

NRK har blitt fortalt at det er vanlig praksis å «pynte området og rydde området» når VIPs kommer til byen langs vannveien. Når de celebre gjestene drar, får befolkningen lov til å flytte tilbake. Men da er ofte hus og skur jevnet med jorden.

Sekretær for Mandalay City Development Committee (MCDC), Thet Naing Tun bekrefter ovenfor avisen Irrawaddy at familiene fikk beskjed om å flytte i november. Men ønsker ikke å tallfeste hvor mange det er snakk om.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

NRK kontrollert i Mandalay

NRK ble grundig kontrollert av turistpolitiet da vi besøkte området der kongeparet er forventet å gå i land i Mandalay i morgen.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– UD visste ikke om det

Ifølge NRKs kilder har kongeparet ingen anelse om hva som nå venter dem ved ankomst i Mandalay.

– Dette er noe helt annet enn det norsk protokoll har bedt om. Da vi var på forbesøk under forberedelsene, ble vi fortalt at elvebåten skulle legge til land et helt annet sted, sier en kilde til NRK.

Utenriksdepartementet er ansvarlig for planleggingen av kongebesøket til Myanmar, men var uforberedt på at situasjonen kunne oppstå.

– Dette var ukjent for oss og vi mener at dette ikke burde ha blitt gjort. Fattigdom kan man ikke gjemme bort. Det et problem man må løse gjennom utvikling og det er blant annet derfor vi engasjerer oss i Myanmar, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen til NRK.

Kong Harald og dronning Sonja har vært i Myanmar siden fredag. På reisen har de besøkt byene Yangon, Nawpyidaw, Bagan og er nå på vei med elvebåt til storbyen Mandalay. Kongeparet avsluttet onsdag den offisielle delen av statsbesøket i Myanmar.

Uheldig glansbilde

Flere som NRK har snakket med, reagerer på nyheten om tvangsutflytting i anledning det norske kongebesøket.

Øyvind Halleraker (H)

BESØKTE SELV MYANMAR: Øyvind Halleraker i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget fikk se resultater av Norges bidrag mot fattigdom i Myanmar, da han besøkte landet i september.

Foto: Stortinget.no

– Det er uheldig og veldig misforstått å vise et glansbilde. Myanmar er et fattig land og det er denne fattigdommen Norge ønsker å bidra til å komme til livs, sier Øyvind Halleraker, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre.

– Landet har en helt annen holdning til åpenhet enn det man er vant til i Norge. Det er veldig synd at kongeparet ikke får se Myanmar slik det faktisk er, sier Halleraker.

Han var selv på besøk i Myanmar i september, og fikk se hvordan norske midler blir brukt i landet.

– Vi fikk se hvordan veldig enkle tiltak som at solcellepanel gjorde det mulig for barn å gjøre lekser uten å måtte sitte i røyken etter lampene man bruke tidligere. Jeg tror dette er noe kongeparet ville satt større pris på å se, sier Halleraker.

Harald og dronning Sonja drar på en to dagers reise med elvebåt til storbyen Mandalay. Kongeparet avsluttet onsdag den offisielle delen av statsbesøket i Myanmar.
Kongeparet er kommet til sin tredje dag av statsbesøket i Myanmar. En elvebåt skal snart frakte kongeparet opp Irrawaddy-elven mot Mandalay. Først fredag er de fremme. Kongeparet ser fram til å se landsbygden og til å reise sakte.

SISTE NYTT

Siste nytt