Henrettet for å ringe en venn

En nordkoreansk mann er henrettet ved skyting for å ha ringt en venn i Sør-Korea med mobiltelefonen sin.

Kim Jong-Il på besøk i havnebyen Hamhung

Nord-Koreas statsoverhode Kim Jong-Il på besøk i havnebyen Hamhung, der den henrettede mannen skal ha bodd.

Foto: KNS / Scanpix/AFP

Kommunistregimet i Nord-Korea, som fortsatt er i krig med sin nabo i sør, har advart befolkningen om at enhver kontakt med Sør-Korea er en forbrytelse som straffes med livstid i fengsel eller døden.

Les også: Nord-Korea vil ha fredsavtale med Sør-Korea

Nyheter om nordkoreanere som straffes etter denne loven blir sjelden kjent, fordi det også er straffbart å informere andre om lovbruddene, skriver Daily Mail .

– Torturert

En radiostasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul hevder imidlertid å vite at en mann ved navn Jung er henrettet etter at nordkoreanske myndigheter stormet hjemmet hans og fant en kinesiskprodusert mobiltelefon.

Ifølge radiostasjonen Open Radio for North Korea ble han arrestert og utsatt for «ekstrem tortur» før han tilsto at han hadde fortalt en venn i Sør-Korea om de tøffe forholdene i Nord-Korea.

Han skal også ha innrømmet å ha gitt vennen informasjon om hvordan nordkoreanere slet med å få endene til å møtes, og prisen på ris.

Kan ha blitt lekket med vilje

Vennen skal ha hoppet av til Sør-Korea i 2001. Jung skal ha arbeidet med krigsmateriell i byen Hamhung, nordøst i landet.

Han er trolig den første personen til å bli henrettet siden loven som gjelder mobiltelefoner ble strammet inn i forrige måned.

Mobiltelefoner i Nord-Korea må nå være registrert, og kan ikke ha dekning utenfor hovedstaden Pyongyang. På svartebørsen er det derfor mulig å få tak i kinesiske mobiltelefoner med kontantkort som kan ringe utenlands.

Ifølge Daily Mail tror mange at nyheten om henrettelsen av Jung er lekket med vilje for å advare andre som er i besittelse av lignende telefoner.

Les også: Valutaforbud i Nord-Korea
Les også: Kim Jong-il forbyr fotball-VM

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt