NRK Meny
Normal

Henrettelse går verden rundt

Kort tid etter at Saddam Hussein ble gravlagt begynte bildene av eksdiktatorens henrettelse å florere på internett.

Saddam Hussein ble henrettet lørdag morgen
Foto: HO / REUTERS

Saddam Hussein var i ferd med å fremsi den islamske trosbeskjennelsen, i det henrettelsen ble fullbyrdet.

De uklare filmbildene av øyeblikket Saddam Hussein blir hengt skal være tatt med mobiltelefon av en av vaktene som overvar henrettelsen lørdag morgen.

Søndag spredte bildene seg raskt på internett og på mobiltelefoner.

Fjersynsbilder som ble sendt ut i går, via det irakiske statlige fjernsynet, Al Iraqiya, var kuttet i det løkken ble lagt om halsen på eks-presidenten.

- Vi sender videoen mellom telefonene og deler den med venner, sier Sayf Mohammed, som har kjøpt videoklippet i en butikk i Sadr-byen i Bagdad.

- Dette er tyrannenes skjebne, forklarer han opprømt om bildene som viser selve henrettelsen av diktatoren som var forhatt i Sadr-byen og blant sjiamuslimer i Irak.

Spottet fangen

Amatøropptaket av Saddam Husseins henrettelse skal også inneholde eksdiktatorens siste ord før han døde.

Han er i ferd med å framsi den islamske trosbekjennelsen da luken under ham åpnes, og bildene viser så Saddam hengende i repet.

– Tyrannen har falt, forbannet være han, ropte en av de tilstedeværende da Saddam var død.

Videoopptaket viser også at en av vaktene hyllet den sjiamuslimske militslederen Moqtada al-Sadr i øyeblikket før Saddam dør.

- Moqtada, Moqtada, sang en av vaktene rett før henrettelsen fant sted.

Dette var trolig ment spottende overfor Saddam, da den tidligere så mektige lederen er sunnimuslim. Sunniene er i minoritet i Irak, men hadde svært gode tider under Saddams styre i forhold til posisjoner og makt.

Flertallet, sjiaene, ble undertrykket i likhet med kurderne, som er den tredje store grupperingen. Nå er maktforholdene snudd.

Svært farlige

Militsen til al-Sadr, som omtales som den farligste av alle de væpnede fraksjoner som opererer i Irak, går under navnet Medhi-hæren. Den anklages for voldelige angrep, kidnappinger og utenomrettslige henrettelser av sunnimuslimer.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har omtalt gruppen som den farligste av alle de væpnede fraksjonene som holder på i Irak, går også under navnet Mehdi-hæren.

Tilhengere av al-Sadr er representert i den irakiske nasjonalforsamlingen.

Det er noe uklart hvilke forbindelser som finnes mellom dem og de irakiske myndighetene. Innenriksdepartementet og politistyrkene blir ofte beskyldt for å være infiltrert av sjiamuslimske militsgrupper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt