Hopp til innhold

Venter datakrasj, men ikke store avsløringer om Kennedy-drapet

Nasjonalarkivet i Washington forbereder seg på datakrasj når de siste hemmeligstemplede dokumentene om Kennedy-attentatet blir frigitt i dag. Konspirasjons­teoretikerne lar seg neppe overbevise om at siste ord er sagt.

USA-TRUMP/JFK

President John F. Kennedy og førstedame Jacqueline like før han blir skutt og drept i Dallas 22. november 1963.

Foto: HANDOUT / Reuters

Attentatet mot USAs 35. president 22. november 1963 ble begått av Lee Harvey Oswald, og han handlet alene.

Det slo granskingsrapporten til den offentlig oppnevnte Warren-kommisjonen fast 10 måneder etter at John F. Kennedy ble skutt og drept mens han kjørte i åpen limousin gjennom Dallas i Texas.

Like lenge har det versert spekulasjoner om at historien om den ensomme ulven Oswald ikke stemte.

Konspirasjonsteoriene skjøt fart da den mistenkte drapsmannen selv ble skutt og drept på direktesendt-tv av nattklubbeieren Jack Ruby.

Det skjedde bare to dager etter Kennedy-drapet og mens Oswald var i politiets varetekt.

Lee Harwey Oswald skytes av Jack Ruby. Oswald dør senere av skadene

Jack Ruby skyter Kennedy-drapsmannen Lee Harvey Oswald når Dallas-politiet skal flytte ham til fylkesfengselet.

Foto: Bob Jackson / Ap

Oswalds fortid i Sovjetunionen, Rubys forbindelser til mafiaen og Kennedys mislykkede forsøk på å styrte Cubas Fidel Castro ga grobunn til utallige teorier om hvem som "egentlig" sto bak drapet på JFK.

Til og med visepresident Lyndon B. Johnson, som ble president da Kennedy døde, sto på listen over de konspirasjonsmistenkte.

Flere hundre bøker og filmer er skrevet og laget om slike påståtte sammensvergelser i de 54 årene som er gått siden den skjebnesvangre dagen i Dallas.

Trump frigir de siste dokumentene

Sist helg ga president Donald Trump grønt lys for at de siste hemmeligstemplede dokumentene om Kennedy-drapet kan frigis.

Les også: Vil offentliggjøre hemmelige Kennedy-dokumenter

Det er snakk om 3.100 mapper som omfatter titusener, kanskje flere hundre tusen dokumenter.

Derfor regner Nasjonalarkivet med fullt datakrasj på nettsidene sine når nysgjerrige amerikanere forsøker å komme seg inn på dokumentene som har vært holdt hemmelig i mer enn et halvt århundre.

Presidenten er den eneste som kan stanse publiseringen hvis han tror den vil skade etterretningstjenestene, politietterforskning, militæroperasjoner eller USAs forhold til andre land.

Og det ser det ikke ut til at han gjør.

Venter på nye svar

Eksperter på Kennedy-attentatet gleder seg til å ta fatt på nye opplysninger, men de færreste tror at det vil komme nye, store avsløringer om hvem som drepte JFK.

Det man kan få er mer innsikt i hva Lee Harvey Oswald gjorde under sitt besøk til Mexico sju uker før attentatet i Dallas.

– Vi vet fra tidligere at Oswald møtte kubanske og russiske spioner i tillegg til andre mennesker som under den kalde krigen kunne ha ønsket å se Kennedy død. Han kan ha fortalt andre om hva han skulle gjøre, sier forfatter Philip Shenon til AFP.

Shenon har skrevet boka "A Cruel and Shocking Act: the Secret History of the Kennedy Assassination".

Kunne ha avverget drapet?

Men enda mer interessant er spørsmålet om CIA og/eller FBI kunne ha avverget drapet på John F. Kennedy.

Begge holdt Oswald under oppsikt og fulgte hans virksomhet i og utenfor USA.

– Når det kommer til stykket, så mistet de ballen begge to, mener den anerkjente Kennedy-eksperten og professoren Larry Sabato ved Virginia-universitetet.

– De hadde alle indikasjoner på at han var en mislykket sosiopat. Likevel varslet de ikke Secret Service, som har ansvaret for å beskytte president, sier Sabato til AFP.

Han mener CIA og FBI kan ha forsøkt å stanse noen av offentliggjøringen for å skjule sine egne feil.

Og samme hva som kommer fram av nye opplysninger i dokumentene som frigis i dag, så kommer de neppe til å gjøre slutt på konspirasjonsteoriene om JFKs død.

Kanskje heller tvert imot.

SISTE NYTT

Siste nytt