NRK Meny
Normal

Hektisk leting etter overlevende i Japan

Bedre vær gjør at letemannskaper kan sette helikoptre inn i redningsarbeidet etter flere jordskjelv i Japan. En kvart million mennesker er bedt om å evakuere området. Minst 11 personer er savnet.

Jordskjelv Japan

Det frykt for at nye skjelv skal føre til større skader på bygninger som allerede har fått store skader.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Minst 41 mennesker er funnet døde etter to jordskjelv sørvest i Japan de to siste dagene. Det er frykt for at flere personer kan ligge fanget under sammenraste bygninger, minst 11 personer er savnet.

Ifølge BBC er det også frykt for at nye skjelv skal føre til større skader på bygninger som allerede har fått store skader.

Sover i bilen

– Jeg sover i bilen og holder meg her i teltet om dagen, sier Seiya Takamori til nyehtsbyrået AFP. Han har bygget seg et tilholdssted av blå plast.

Soldater er i gang med å bygge teltleirer for de evakuerte og det kommer forsyninger med rent vann. Så mye som 25.000 soldater, flere politifolk og brannfolk er i gang for å hjelpe de som er rammet.

Redningsarbeidet kan bli enda vanskeligere fordi det er ventet regn, som kan utløse jordskred, i isolerte landsbyer der folk venter på å bli evakuert etter at hjemmene ble ødelagt i jordskjelvene.

Redningshund

En redningshund leter etter overlevende.

Foto: STR / Afp

To jordskred har allerede blitt registrert, det ene i en fjellside i landsbyen Minamiaso og det andre langs en vei. Et hus falt ned og ble knust i ei kløft, og boliger i en annen del av landsbyen var observert hengende på kanten av et svært hull som hadde åpenbart seg i bakken etter jordskredet.

Mangler strøm og vann

En 200 meter lang bro raste ned i en dal, og rådhuset kollapset i byen Uto. Kumamotos flyplass ble stengt etter at taket falt ned. Mer enn 200.000 husstander har mistet strømmen på øya.

Det siste skjelvet natt til lørdag utløste vulkanutbrudd på Aso-fjellet, som ligger halvannen times kjøring fra jordskjelvets episenter. Røyk steg 100 meter til værs, melder den statlige fjernsynskanalen NHK.

Lørdagens skjelv hadde sitt episenter i Kumamoto i en dybde på 12 kilometer. Det ble i de ni timene etter jordskjelvet natt til lørdag registrert mer enn 60 store etterskjelv, blant dem et som ble målt til en styrke på 5,4 opplyste det meteorologiske instituttet i Japan.

Torsdagens skjelv kan ha vært et forskjelv, mens hovedskjelvet ble utløst natt til lørdag, antar myndighetene.

Teltleir Japan

Soldater er i gang med å bygge teltleirer for de evakuerte og det kommer forsyninger med rent vann.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt