Hopp til innhold

Harry og Meghan mister de kongelige tiltaleformene

Prins Harry og hertuginne Meghan skal ikke lenger omtales som kongelige høyheter, og de skal heller ikke motta offentlige midler for å utføre kongelige oppdrag, melder det britiske kongehuset.

Hertugparet trekker seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset.

FLYTTER: Det har vakt sterke reaksjoner at Harry og Meghan vil tre tilbake fra kongelige plikter og flytte delvis til Canada. Nå sier dronning Elizabeth at de har funnet en løsning på situasjonen.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

I en pressemelding fra dronning Elizabeth melder den britiske monarken at de nå har funnet en konstruktiv løsning for barnebarnet og hans familie.

Det vakte sterke reaksjoner da prins Harry og hertuginne Meghan i forrige uke kunngjorde at de vil trekke seg fra kongelige oppgaver og ønsker å bli økonomisk uavhengige. Det ble også klart at de vil bo store deler av året i Canada.

Betaler tilbake etter oppussing

Nå er det klart at de to ikke lenger formelt skal representere dronningen og ikke være arbeidende medlemmer av kongefamilien, og dermed ikke skal være kongelige høyheter.

Det kommer frem i en kunngjøring fra det britiske kongehuset.

De skal heller ikke motta offentlige midler for å utføre kongelige oppdrag.

Endringen trer i kraft til våren.

Prins Harry og hertuginne Meghan skal også, etter eget ønske, betale tilbake om lag 2,4 millioner britiske pund, tilsvarende nær 28 millioner kroner, for oppussingen av deres hjem Frogmore Cottage, ifølge BBC.

Frogmore Cottage har vært parets hjem siden før de ble foreldre i mai i fjor. Det skal også fortsatt være deres hjem når de er i England.

Hør NRKs nyhetspodkast Oppdatert om hvorfor Harry og Meghan drar fra England:

Hertuginne Meghan holder sønnen Archie frem mot prins Harry

MED SØNNEN: Prins Harry og hertuginne Meghan hadde med sønnen Archie da de besøkte Sør-Afrika i fjor høst.

Foto: Toby Melville / Reuters

Avgjørelsen fra Buckingham Palace blir sett på som et stort skritt fra Dronningens side, ifølge kommentatorer i Storbritannia. Men å si at paret ikke lenger skal motta offentlige midler er omstridt.

Det er ikke klart hvor mye penger paret faktisk må gi avkall på. 5 prosent av parets inntekter har kommet fra Dronningen og har vært offentlige skattekroner. Det vil falle bort.

Resten av Harry og Meghans inntekter har kommet fra prins Charles og inntekter han har fra eiendommer. Det har blitt reist spørsmål ved om ikke dette i realiteten er offentlige kroner.

Brødrene William og Harry har fått snaue seks millioner pund fra prins Charles. Litt under halvparten av dette, ca 2,4 millioner pund har gått til Meghan og Harry.

Fra før har Harry en stor sum penger på bok etter sin mor prinsesse Diana.

Dronningen: Støtter deres ønske om et mer uavhengig liv

Dronningen skriver i pressemeldingen at hun har forståelse for de utfordringene Harry og Meghan har opplevd som følge av «intens oppmerksomhet de siste to årene», og at hun støtter deres ønske om et mer uavhengig liv.

– Harry, Meghan og Archie vil alltid være høyt elskede medlemmer av min familie, skriver dronning Elizabeth.

Hun takker paret videre for den innsatsen de har lagt ned for landet og legger til at hun er «særlig stolt av hvordan Meghan så raskt er blitt en del av familien».

SISTE NYTT

Siste nytt