Hopp til innhold

Harry og Meghan flytter til Canada

LONDON (NRK): Prins Harry og hertuginne Meghan trekker seg fra kongelige oppgaver og ønsker å bli økonomisk uavhengige.

Hertugparet trekker seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset.

Hertugparet prins Harry og hertuginne Meghan trekker seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Det har lenge vært klart at paret gjerne vil tilbringe store deler av året i et land utenfor Storbritannia, nå har valget falt på Canada.

Hertugparet av Sussex har tilbrakt de siste drøye seks ukene i Canada. Der har de besøkt venner og feiret jul sammen med blant annet Meghans mor Doria Ragland.

De forlot Storbritannia for å feire julen i Canada kort tid etter at prins Philip havnet på sykehuset.

– Etter mange måneder med refleksjoner og interne diskusjoner har vi kommet til at vi vil starte året med å forme en ny progressiv rolle innen institusjonen, skriver paret på sin Instagram-konto.

Det er langt mer kontroversielt og noe helt utenom det vanlige at de trekker seg fra kongelige oppgaver.

Paret kunngjorde onsdag at de ønsker å jobbe for å bli økonomisk uavhengige og dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Hertugparet opplyser samtidig at de vil arbeide sammen med kongehuset og at de fullt ut vil støtte dronningen.

– Vil ta tid å finne ut av

Buckingham Palace kunngjorde onsdag kveld at hertugparets planer er i et veldig tidlig stadium.

– Vi forstår at de ønsker seg en tilnærming til den kongelige rollen. Dette er sammensatt og noe som det vil ta tid å finne ut av, opplyste en talskvinne for dronning Elizabeth.

Meghan har bodd i Toronto

Meghan Markle har et nettverk i Canada. Hun bodde i Toronto i sju år da hun var en av stjernene i TV-serien «Suits».

Men kanskje var det lille Archie som har gjort at paret endelig bestemte seg. Harry og Meghan besøkte Canada House i London søndag og viste seg for en samlet presse for første gang på lenge.

Meghan roste Canadas natur og sa hun var glad for å kunne dele den med sønnen Archie.

– Å se Archie utrope «aah» når han fikk se hvor vakkert det er, har betydd mye for oss, sa hun.

Britain's Prince Harry and Meghan visit South Africa

Hertugparet med sønnen Archie

Foto: Toby Melville / Reuters

Lei pressen

Meghan og Harry har i større og større grad trukket seg tilbake fra offentligheten til stor irritasjon for mange briter.

I en dokumentar på ITV snakket Harry blant annet om det presset de har opplevd etter at de ble foreldre og de psykiske problemene han selv lenge har slitt med etter moren prinsesse Dianas død.

Meghan har også klaget lenge over en pågående britisk presse. Hun har også gått til rettssak mot «Mail on Sunday» for å ha trykket utdrag av private brev.

Kritikk

Meghan Markle kom inn i kongefamilien for fullt med bryllupet i 2018. Hun ble sett på som et friskt pust. Men hun har etter hvert måttet tåle mye kritikk. En stund gikk hun under navnet «Princess Difficult» fordi hun skal ha behandlet ansatte dårlig.

Det siste året har hertugen og hertuginnen fått kritikk for den dyre oppussingen av boligen sin i Windsor og for å velge private jetfly på sine reiser rundt omkring.

Starter egen «business»

De to brødrene William og Harry har sklidd fra hverandre. Først var tanken at de to parene skulle drive en veldedig organisasjon sammen. Slik gikk det ikke.

Paret vil trolig starte en veldedig organisasjon i samarbeid med det kontroversielle amerikanske PR-byrået Sunshine Sachs.

– Denne geografiske delingen vil gjøre det mulig for oss å oppdra vår sønn i takknemlighet for den kongelige tradisjonen som han har blitt født inn i. Samtidig som vi også gir familien vår mulighet for å fokusere fremover, som inkluderer lanseringen av vår nye veldedighet, skriver paret.

Harry og Meghans ansatte vil forbli på Buckingham Palace.

De ser frem til å dele detaljene om dette i tiden fremover, mens de vil fortsette å støtte dronning Elizabeth, Prisen av Wales, og hertugen av Cambridge.

– Ikke overrasket

Forfatter og journalist Inger Merete Hobbelstad, som har skrevet boka «Årene med Elizabeth» om dronning Elizabeth, er ikke så overrasket over valget til hertugparet.

– Prins Harry har alltid hatt litt blandet følelser med hensyn til det å være en offentlig person. Han har alltid gitt uttrykk for at synes det er ubekvemt med mange blikk på seg, sier Hobbelstad.

Inger Merete Hobbelstad

Forfatter og journalist Inger Merete Hobbelstad er ikke overrasket over valget til hertugparet.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Hun mener det heller vil overraske om paret klarer å kombinere rollene.

– Det forsøkte også moren hans, prinsesse Diana, på, og det var ikke så vellykket, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?