NRK Meny
Normal

Harde kamper i libyske byer

Mange mennesker skal være drept i harde kamper i to libyske byer i dag.

Demonstrasjoner i Benghazi

Det har vært demonstrasjoner og harde kamper i flere libyske byer i dag.

Foto: Hussein Malla / Ap

Både i den østlige havnebyen Ras Lanuf 660 kilometer øst for Tripoli og i Zawiyah 50 kilometer vest for hovedstaden foregår det kamper, ifølge flere TV-kanaler.

Al Arabiya melder at minst 13 mennesker er drept i Zawiyha i dag. TV-kanalen siterer en lege i byen. Vitner forteller til TV-kanalen Al Jazeera at flere enn 50 er drept. Opprørerne har kontrollert byen, men Gaddafi-tro styrker skal ha gjenerobret den.

En Reuters-journalist sier han hørte tunge artilleridrønn og eksplosjoner rundt 20 kilometer fra oljebyen Ras Lanuf som al-Gaddafi-lojale styrker holder, mens opprørssoldater kjørte mot byen. En talsmann for opprørerne i byen sier at minst fire mennesker er drept der.

Samtidig sier en reporter fra nyhetsbyrået AFP at libyske opprørere fortsetter å ta seg vestover i kampen mot styrkene til Libyas leder Muammar al-Gaddafi.

Demonstrasjoner i Tripoli

Flere hundre motstandere av Muammar al-Gadaffi strømmet ut i gatene i hovedstaden Tripoli etter fredagsbønnen med rop om at «Gaddafi er Guds fiende».

Utallige politibiler er ute på gatene hovedstaden for å kontrollere demonstrantene, forteller journalisten Peter Beaumont fra The Guardian .

Journalister ble truet til å trekke seg unna demonstrantene, og minst en mann som snakket med journalister ble kjørt bort av politiet.

Gadaffi-tro soldater har opprettet en rekke kontrollposter i området rundt moskeen i bydelen Tajoura, og har skutt tårgassgranater for å spre demonstrantene, og en reporter fra nyhetsbyrået Reuters forteller at demonstrantene søker dekning. Soldatene skjøt igså i lufta, men det har ikke kommet meldinger om at noen er såret.

Tripoli er Gadaffis viktigste støttepunkt etter at opprørere har tatt kontroll med andre byer og områder.

Det var ventet at protestene i hovedstaden skulle trappes opp etter dagens fredagsbønn.

– Frykten dominerer

Motstandere av Gaddafis regime har oppfordret til demostrasjoner i dag, men frykten hersker i byen etter at soldater forrige fredag begynte å skyte mot folk som forlot moskeen.

Flere skal da ha blitt drept, flere titalls såret. I Tripoli dominerer frykten totalt, rapporterer en medarbeider fra The New York Times , som er i Libyas hovedstad.

Innbyggere i to arbeiderbydeler forteller om konstant overvåking, kontrollposter og gjennomsøking av biler for hvert eneste kvartal. Gaddafis folk har tatt fotografier under de første demonstrasjonene for å gjenkjenne folk som deltok. En strøm av forsvinninger har fulgt etter hvert som Gaddafi-styrkene finner og tar med seg kritikere.

– Jeg tror folk vet at om de protesterer nå, blir de drept. Alle i Tripoli venter på at noen skal komme og hjelpe dem, sier en innbygger til avisen.

– Det er lett å drepe hvem som helst her. Det har jeg sett med mine egne øyne, tilføyer vedkommende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt